Pogledajte kako iz zraka izgleda požar kod Jablanice

Na području općine Jablanica gori šuma i nisko raslinje, a kako se radi o nepristupačnom terenu jutros je iz OC Jablanica zatražena pomoć helikoptera OS BiH.

Na snimku iz zraka koji su za N1 ustupili pripadnici Helikopterskog servisa RS, a koji gase požare u regionu Bileće i Trebinja, vidljiv je plamen i dim.

Iz Ministarstva sigurnosti ističu da su već svoj dio posla kada je upitanju zahtjev za gašenje požara iz zraka kod Jablanice koji su zaprimili iz FUCZ-a već završili, i proslijedili prema Ministarstvu odbrane BiH.

A iz Ministarstva odbrane javljaju da u njihov operativnokomunikacijski centar zahtjev još nije stigao.

“Vjerovatno će biti tokom dana”, kažu iz Ministarstva sigurnosti.

Prema posljednim informacija, požar je još aktivan i na nepristupačnom stjenovitom i strmom je terenu. Vatrogasci su jutros ugasili jedno požarno čvorište u blizini Željezničke pruge u Jablanici, ali i dalje gori šuma i nisko raslinje. U blizini nema ugroženog stanovništva, navodi se u izvješću Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Požar je buknuo u srijedu oko 15:50 sati kod Komadinovog vrela u Jablanici, ispod dalekovoda, vjerovatno od električnog pražnjenja, dodaje se.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79