Pogledajte kako izgleda čekanje kamiondžija na prelaz u EU: Druženjem na parkingu i uz osvježenje skraćuju čekanje

Po već ustaljenoj navici prva tri dana u sedmici Bosanska Gradiška je preplavljena kamionima. Saobraćajnica od graničnog prijelaza do takozvane „banjalućke petlje“ krcata je kamionima, mahom domaćih registarskih tablica. Na velikom parkingu ispred sportske dvorane „Arena“ na desetine parkiranih kamiona. Vozači su posjedali u hladovinu, uz kafu, večeru ili osvježenje razmijenjuju utiske i prekraćuju vrijeme.

Stolica i sto na rasklapanje

Edin Jakupović iz Kiseljaka vozi za firmu iz susjednog Visokog. Čeka već osam sati, kamion mu je natovaren.

– Vozim namještaj iz Visokog u Keln. Nadam se da ću biti na istovaru u četvrtak ili petak. Navikli smo na ovaj režim. Do srijede se čeka na izlazu iz Bosne,od srijede do subote smo na hrvatskoj strani, čekamo na ulaz u Bosnu. Ovdje se družimo, prekraćujemo vrijeme, nadam se da ću oko dva iza ponoći preći granicu – rekao je Jakupović.

Na drugoj strani iz Bjelovara se sa istovara robe vraća Boško Barać. Prilikom plaćanja komunalnih naknada na ulazu sugerisao je kolegi iz Zagreba da ga prati i da će ga odvesti do restorana u kome vozači najčešće odsjedaju.

 

I Sarajlija Adnan Bajrić čeka na velikom parkingu. Stolica i sto na rasklapanje djeluju kao da je na vikendu, negdje u prirodi. Vreli asfalt opominje da već osam sati čeka u koloni da pređe granicu. Vrijeme prekraćuje sa kolegom iz Kiseljaka.

– Vozim panele iz Sarajeva u Austriju. Svake sedmice sam dva puta u Austriji. Ovdje je dobro, teže mi je čekati na slovenačkoj granici. Tamo zbog migranata imaju i rentgenski pregledi. Ja na sreću nisam imao tih problema. Ovo čekanje ima i dobrih strana, redovno upoznajemo nove kolege, nije rijedak slučaj da pomognemo jedan drugome, kaže 25-godišnji Bajrić.

Najvažnije da ima posla

Vozači ističu da im je najvažnije da ima posla i da lakše podnose gužve kada voze domaću robu u izvoz. Jer , ako oni imaju pune ruke posla, onda će hljeba biti i za mnoge porodice u BiH.

A na natpisima na ceradama čitamo da su kamioni iz Visokog, Milića, Sarajeva, Tešnja, Mrkonjić Grada, Laktaša,Žepča, Zenice i drugih bosanskohercegovačkih gradova. Od njih zavisi rad domaće privrede, pa se zato ne treba ljutiti kada zakrče saobraćajnicu, uspore saobraćaj ili snažnim vazdušnim sirenama upozoravaju da predugo čekaju na jednom mjestu piše Avaz

Kolega iz Turske
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79