Pogledajte kako izgleda nastava nakon masakra u Beogradu: Naoružani policajci u školskim klupama

Nastava koja je bila u prekidu od četvrtka danas je nastavljena u svim osnovnim i srednjim školama na teritorijama Moravičkog okruga.

Ono što je novost jeste da su pripadnici policije ovog jutra ispred svake obrazovne ustanove.

– Nije nam svejedno ovog jutra, razgovarali smo sa djecom da im pomognemo lakše da prebrode čitavu ovu situaciju. Iako nam malo budi jezu kad ih vidimo ispred škole, znači nam što su policajci tu. Osjećamo se sigurnije – rekla je Dragana Pavlović majka učenika drugog razreda u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Čačku.

Da se nastava od danas odvija normalno u svim školama potvrdila je i načelnica Školske uprave Moravičkog okruga, Slađana Parezanović.

– Prema mojim saznanjima iz komunikacija sa sindikatima nastava se od danas odvija potpuno normalno u svim školama po nastavnom programu – kazala je Slađana Parezanović.

Podsjetimo, nastava je bila u prekidu od četvrtka zbog tragičnih događaja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.
Patrole policije blizu svake škole

– Patrole policije od sutra će biti blizu svake škole – izjavio je juče Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gostujući na televiziji Pink.

On je rekao da će MUP sigurno uspjeti da u što kraćem roku poveća broj policijskih službenika koji će biti u školama.

Sa primjenom ove mjere počelo se danas, i ispred svake škole već se nalaze policijski službenici prilikom dolaska đaka u školu, biće tu i prilikom smjene prijepodnevne i popodnevne đačke smjene.

– Po završetku rada škole tu će biti patrole policija koje će preventivno djelovati na bezbjednost učenika i zaposlenih u školama. Mi već od 2003. godine imamo školske policajce koji preventivno djeluju i štite bezbjednost đaka i zaposlenih u školama na čitavoj teritoriji republike Srbije – rekao je on, dodajući da školski policajci u Srbiji postoje od 2003. godine.

Povećan broj policije i na javnim mjestima

Takođe, ističe da će biti povećan broj policije na svim javnim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

– Biće pojačano vidljivo prisustvo policije na svim javnim mjestima na kojima se skuplja veći broj ljudi: u tržnim centrima, u parkovima, na trgovima… – izjavio je Stevandić.

Učenici OŠ “Vladislav Ribnikar” se vraćaju u školu od 10. maja

Direktor školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je danas da, iako je odlučeno da se učenici Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” vraćaju na nastavu u srijedu 10. maja, povratak svakog učenika zavisiće od toga kako se budu osjećali i dodao da će sve naredne aktivnosti u toj školi biti u potpunosti prilagođene đacima.

Filipović je rekao da je zbog tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru napravljen akcioni plan kako bi se djeci, nastavnicima, ali i roditeljima pomoglo da prevaziđu traumu i da će se danas održati sednica savjeta roditelja na kojoj će se govoriti o svim daljim koracima.

– Akcioni plan smo završili, poslali smo obavještenje roditeljima – rekao je on.

Naveo je da će se učenici Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” vraćati na nastavu u zavisnosti od toga kako se budu osjećali i koliko se roditelji budu osjećali bezbjedno, piše Blic.

– Učenici se vraćaju u školu Vladislav Ribnikar” od 10. maja, ali to će zavisiti od toga kako se djeca budu osećala. Nastava će biti prilagođena potpuno učenicima, ako osjete potrebu da rade nešto drugo na času, da ne pričaju o toj tragediji, nastavnik će biti spreman da pruži podršku – rekao je Filipović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79