Pogledajte kako izgleda obrok policijskog službenika koji je osiguravao “Paradu ponosa” u Sarajevu

Treća po redu Povorka ponosa u organizaciji LGBTQI udruženja, održana u subotu u glavnom gradu Sarajevu, dospjela je u centar interesovanja zbog višesatne blokade najprometnijih ulica i angažmana više od hiljadu policijskih službenika.

Pomenuti skup je, prema procjenama, osiguravalo oko 1.350 policajaca iz više kantonalnih MUP-ova. Neki od njih došli su čak iz daleke Krajine.

S obzirom na visoke temperature zraka, postavilo se pitanje ko je policijskim službenicima osigurao obrok i osvježenje tokom višesatnog angažmana.

Šta su jeli policajci dok su osiguravali “Paradu ponosa” u Sarajevu?

Prva „Povorka ponosa“ 2019.godine koštala nas je čak 450.000 KM, navela je zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Admela Hodžić, koja osim što je javnost upoznala sa iznosom koji je potrošen, ističe da je riječ o novcu poreskih obveznika, odnosno građana Kantona Sarajevo. U odgovoru Ministarstva finansija KS je navedeno da je MUP izdvojio 8.400 maraka za kupovinu obroka u jednoj sarajevskoj ćevabdžinici, potrebnih za policijske službenike.

No ove godine to nije bio slučaj.

Ppolicajcima su tog dana dijeljeni sendviči spremani tokom petka i subote na Igmanu. Sudeći po priloženom spisku, uviđa se da su policijski službenici dobili nedovoljne količine hrane za ovako zahtjevan i masovan angažman.

Kako saznajemo, policijskim službenicima koji su došli na ispomoć u glavni grad Bosne i Hercegovine, osiguran je sendvič sa pilećom šunkom i sirom, jedan jogurt i pola litra vode piše Crna-Hronika.

Neki od službenika su radili i po 16 sati tog dana a kako ističe Federalni hidrometeorološki zavod najviša dnevna temperatura bila je od 34 do 39 stupnjeva.

 

Da li su policijski službenici zaslužili da se ovako država ponaša prema njima?

Od Vijeća ministara BiH traže da što u hitnijem roku, a najduže na sljedećoj sjednici koja je zakazana za 27. juni, poveća osnovicu plaća zaposlenicima u policijskim agencijama na državnom nivou na 630 KM.

Sindikati policijskih organa u BiH jednoglasno traže povećanje plata

Također, od Vijeća ministara BiH se traži i da na istoj sjednici koriguje odluke o naknadi za topli obrok i prijevoz, na način da naknada za prijevoz bude najmanje u visini navedene osnovice. Upozoravaju Vijeće ministara da će biti odgovorni zbog nemogućnosti dolaska uposlenika na posao, a sve, kako ističu, zbog niskih plaća koje su najmanje u BiH i nemogućnosti prehranjivanja njihovih porodica i ugrožavanja njihove egzistencije.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79