(FOTO) Pogledajte kako je 8. mart obilježen na ulicama Zenice

Ulice Zenice i danas su ispunjene velikim brojem trgovaca koji su na svojim tezgama povodom Međunarodnog dana žena izložili raznobojno cvijeće i druge poklone namijenjene pripadnicama “nježnijeg” spola.

Pogledajte fotografije koje je zabilježio naš kolega Nejro Alijević

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u New Yorku zbog loših uslova rada i niskih plata.

Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79