Pogledajte kako romkinja vara građane: U njenoj dekici beba sigurno neće zaplakati…

Ispred zgrade Općine Vogošća već nekoliko dana sjedi starija žena. Pored nje je dječak koji nema više od pet godina. U naručju drži umotanu bebu… Bar se tako čini na prvi pogled.

Ispružene ruke moli za pomoć. Traži kako bi, stalno ponavlja, mogla bebi kupiti mlijeko, hranu… Zastat će mnogi i novčano joj pomoći… koliko mogu. Iako je prosijaka na svakom koraku i u Vogošći, posebno su milostivi u ovom svetom mjesecu pa, sažalivši se na bebu u naručju, ne mogu proći pored žene, a da ne pomognu u skladu sa mogućnostima.

Sasvim slučajno smo se danas u ranim popodnevnim satima zaustavili pored žene koja prosi. Neprestano je ponavljala: „Udijelite mi sadaku“, „Pomozi seko da bar kupim mlijeko za bebu“, „Imaš li marku“… I tako ponavlja u nedogled.

Ono što nam je „zapalo“ za oko je „beba“ koju drži u naručju. Kako bi bili sigurni drži li bebu ili ne, zadržali smo se pored nje. Nekoliko minuta – i ništa se nije pomijeralo u dekici. U jednom momentu nespretno je pomjerila ruku i, ne vidjevši da smo iza njenih leđa, pokazala da bebe nigdje nema!

Naime, u šarenu maramu odnosno dekicu, zamotala je manju kartonsku kutiju. Držala ju je kao pravu bebu. Povremeno bi spustila pogled prema „bebi“, njihala je rukama…

Mališan koji je sjedio pored nje, vidio je da smo fotografirali „brižnu majku“. Na romskom jeziku joj je nešto rekao i istog trenutka su se udaljili sa mjesta na kojem danima prose, piše Hayat.

Na području Kantona Sarajevo sve je više posijaka. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo svakodnevno izdaje prekršajne naloge zbog prosjačenja, a kako navode u policiji, ovaj problem najviše je izražen u samom Sarajevu, koji je politički i turistički centar države te ima i najveći broj stanovnika.

Mnogi prosijaci dolaze iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i iz manjeg bh. entiteta. Sve je više i prosijaka nisu naši državljani. Nakon što ih otkriju, MUP KS ih predaje Službi za rad sa strancima koja radi u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Policija nema pravo da liši slobode osobe koje traže milostinju, osim ako uz sebe nemaju lične dokumente. Dužnost policajca je da napiše prekršajni nalog za prosjačenje, jer je to nezakonito djelo. Kazne su od 300 do 900 KM i određuju se na licu mjesta. Teško je dokazati kada je riječ o organiziranom prosjačenju, kao i otkriti imovinsko stanje takvih osoba. Veliki problem predstavljaju i maloljetni prosjaci.

Iz MUP-a kažu kako kazne nisu rješenje, jer ih je gotovo nemoguće naplatiti od ljudi koji prose. U rješenju ovog problema, kažu, koči ih zakon.

Prema zakonu, policija tu osobu ne može ukloniti sa mjesta na kojem čini prekršaj. To nije rješenje. Ono što mogu jeste da osobu, ukoliko ne posjeduje lična dokumenta, privedu u stanicu radi identifikacije gdje se može zadržati najduže 12 sati.

I pravo na prosjačenje ima svoju cijenu. Cijena prava na prosjačenje na jednoj sarajevskoj raskrsnici, na crnom tržištu iznosi 5.000 KM – saznanja su organizacije Save The Children. Dodaju kako djeca dnevno sa ulice moraju donijeti između 15 KM i 40 KM. Kritikuju ulogu države te nepostojanje institucija za smještaj ove djece.

Iz Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo dodaju kako broj registrovane djece koja prose opada, ali i kako su svjesni da zvanične brojke nisu realne.

Najviše prosjaka ima u dijelovima grada koji su interesantni turistima. Socijalni radnici apeluju na građane da djeci koja prose ne daju novac, jer im na taj način ne pomažu – već pomažu razvoju biznisa onih koji su ih natjerali da izađu na ulicu i prose.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79