Pogledajte kako Sarajevo izgleda pod saharskim pijeskom

Zrak u Sarajevu je ovih dana zagađen zbog saharskog pijeska. Čestice pijeska su vidljive u zraku, a posebno su uočljive na automobilima.

Anes Podić iz Eko akcije je ranije danas u izjavi za Klix.ba podsjetio da saharski pijesak nije nešto novo za Sarajevo. Iz Sahare u Evropu dospijeva nekoliko puta tokom godine.

Ukazao je na to da se u vezi s ovom vrstom zagađenja ne može ništa učiniti, ali da moraju biti oprezni oni koji imaju zdravstvene probleme s plućima. Podić je naglasio da čestice ovog pijeska ne prodiru u pluća i krvotok, ali da nijedno zagađenje zraka nije dobro, pa ni ono uzrokovano prirodnim procesima.

Zbog saharskog pijeska zrak u glavnom gradu je jučer bio među najzagađenijim u svijetu.

Zagađenje zraka u Sarajevu, kao i u pojedinim drugim bosanskohercegovačkim gradovima je naizraženije u zimskim mjesecima. Najveći uzročnik su neadekvatna ložišta u domaćinstvima, a manjim uzročnikom se smatraju motorna vozila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79