Pogledajte kako su rangirani univerziteti u BiH: Koji je najbolji, a koji najgori univerzitet u našoj zemlji?

Webometrics ljestvica obuhvata više od 25000 institucija visokog obrazovanja širom svijeta, izrađuje je The Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC), a njena posebnost je u tome što njezin rang pokazuje utjecaj nekog univerziteta na webu.

Rezultati rangiranja na Webometrics skali objavljuju se dva puta godišnje.Webometrics mjeri koje aktivnosti potiču bolje pozicioniranje u kontekstu kriterija kao što su: prisutnosti na webu, otvorenosti i uticaja putem umrežavanja, piše Studomat.

Na osnovu pomenute skale, Univerzitet u Sarajevu se ne nalazi ni u 1000 najboljih univerziteta na svijetu već je rangiran na  1501. mjestu.

Foto: Screenshot Webometrics.info
Foto: Screenshot Webometrics.info

Univerzitet u Banjoj Luci je na drugom mjestu najboljih univerziteta u našoj zemlji, a na Webometrics-ovoj skali se nalazi na 2548. mjestu, dok je trećerangirani najbolji univerzitet u BiH Internacionalni univerzitet u Sarajevu koji je zauzeo 3343. mjesto na pomenutoj skali.

Foto: Screenshot Webometrics.info
Foto: Screenshot Webometrics.info

Univerzitet u Tuzli je tek četvrti najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini, a na Webometrics-ovoj skali se nalazi na 3396. mjestu.

Zanimljivo je istaknuti da se vrlo popularni Univerzitet u Travniku nalazi tek na 18469. mjestu najboljih univerziteta na svijetu na osnovu Webometrics-ove skale.

Foto: Screenshot Webometrics.info
Foto: Screenshot Webometrics.info
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79