Pogledajte koja se vozila najviše kradu u BiH

Da automafija i dalje ne miruje ukazuje i podatak da je za samo 24 sata u noći između 1. i 2. aprila na području Federacije BiH evidentirano šest krađa automobila.

Inače, prema podacima Federalne uprave policije dostupnim na njihovoj internet-stranici, na području Federacije BiH, u periodu od januara do decembra 2018. godine, evidentirana su 494 krivična djela krađe motornih vozila, što predstavlja smanjenje za 24,46 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

Za ova krivična djela prijavljeno je 76 osoba, što je manje 21 ili 21,65 posto u odnosu na uporedni period 2017. godine

U Sarajevu je u 2018. godini registrirano 279 teških krađa vozila, od toga su 74 vraćena vlasniku te je navedeni broj, u odnosu na 2017., smanjen za 152 ukradena vozila.

U prošloj godini u Tuzlanskom kantonu ukradeno je 97 vozila, u Herecegovačko-neretvanskom 43 i Zeničko-dobojskom 35 vozila.

Prema statistici, i dalje se najčešće kradu Volkswagenova vozila, a prošle godine ih je ukradeno 261. Slijede Škoda, kojih je ukradeno 60, potom BMW, kojih je ukradeno 44, te 31 Audi.

Tokom februara 2019. godine Federalna uprava policije raspisala je 17 potraga za motornim vozilima, a obustavila sedam potraga za automobilima. U januaru su bile raspisane 32 potrage za vozilima, a 14 ih je bilo obustavljeno.

Marke vozila koja su se prošle godine u Federaciji BiH najčešće krala - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Marke vozila koja su se prošle godine u Federaciji BiH najčešće krala

Automafija prilikom krađe vozila koristi već prethodno ukradene automobile s nepripadajućim registarskim tablicima.

Grupe koje vrše ova krivična djela, najčešće su maskirane te naoružane pištoljima i automatskim puškama. Jedan od izvršilaca iz grupe čuva stražu dok drugi vrši nasilno otvaranje, obično vozačevih vrata, tako što presiječe lim ispod šteke vrata, nakon čega onesposobe mahanizam brave ili podesnim predmetom prave pritisak na sam uložak brave pa je tako onesposobe.

Po ulasku u vozilo, kriminalci takozvanim dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji sprečava pokretanje pogonskog motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila.

Nakon što otuđe vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, unajmljenim garažama, parkinzima i slično. Jedan dio vozila preveze se izvan granica BiH, jedan dio se krivotvori na druge dokumente, a jedan dio se rastavi i proda u dijelove, dok se jedan dio vrati putem novčanog otkupa.

Dio vozila pronađe i policija koja apeluje na vlasnike da se sami ne upuštaju u povrat vizila zbog velikog rizika kojem se izlažu u kontaktu s kriminalcima.

Grafički prikaz broja ukradenih vozila po kantonima u 2018. godini  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Grafički prikaz broja ukradenih vozila po kantonima u 2018. godini prenosi Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments