Pogledajte koliko zarađuju mediji u Srbiji

Sada već tradicionalno objavljujemo listu od 40 najvećih medija u Srbiji s podacima za 2018. godinu. Dobra vijest je da su prihodi 40 najvećih medija narasli u 2018. godini za oko 7% i sada iznose 387 milijuna eura. Ima i promjena na top listi, no krenimo redom.

Javni servis Radio televizije Srbije (RTS) i dalje je vodeći s približno 5 milijuna eura većim prihodima. Ovo je već treća godina za redom da prihodi RTS-u rastu no istovremeno RTS ima veliki pad dobiti. U 2017.godini dobit je iznosila nešto više od 12 milijuna eura, dok je u 2018. bila “mršavih” 1,3 milijuna. Pri tome je smanjila i broj zaposlenih za 69 osoba pa je sad zaposleno 2927 zaposlenika.

Drugi na listi je Pink international sa snažnim rastom prihoda za čak 14 milijuna eura. Pink je očito imao sjajnu poslovnu godinu jer mu je rasla i dobit pa sad iznosi “respektabilnih” 10,2 milijuna eura naspram 7,3 milijuna eura 2017. Ova medijska kuća je prošle godine bila na drugom mjestu najjačih televizijskih kuća u JI Europi, a poredak za ovu godinu donosimo slijedeći tjedan. Pink je povećao i broj zaposlenika pa ih sad ima 730, daleko najviše od svih privatnih televizija na Balkanu.

Još dvije televizije nalaze se na listi najvećih medija, Prva televizija s ozbiljnim porastom prihoda od 6,6 milijuna eura nalazi se na trećem i HD WIN, tvrtka kćer Telekoma Srbije, koji upravlja s kanalima Arena sport, Superstar i još nekim drugim, nalazi se na četvrtom mjestu. Zanimljivo je da HD WIN ima gotovo 10 x veće prihode od UMP-a (Sport klub) direktnog konkurenta na tržištu sportskih tv prava.

Prvi novinski izdavač na listi je Ringier Axel Springer, izdavač Blic-a koji je zauzeo 5. mjesto uz pad prihoda. Ringier daleko odskače od ostalih novinskih izdavača i iako mu padaju prihodi već treću godinu za redom ostvario je dobit od gotovo milijun eura.

Najveći pad na listi zabilježili su Happy televizija s padom prihoda od gotovo 50 % i pomicanjem s 11. na 16. mjesto i novinski izdavač Politika novine i magazini čiji su se prihodi prepolovili pa je to rezultiralo padom sa 7. na 10. mjesto. Ozbiljan pad prihoda ima i Adria Media magazini koja je u 100% vlasništvu Adria Media Group, izdavača Kurira. Cijela Adria Media Group ima određenih financijskih poteškoća, bilježi gubitke u poslovanju i evidentirana je kao porezni dužnik što je još naslijeđe od prethodnog vlasnika Aleksandra Rodića.

Niti za N1 televiziju nije bila dobra 2018. godina. Osim što joj stagniraju prihodi, ova televizija gomila gubitke koji su u zadnje tri godine kumulativno narasli do 1,5 milijuna eura pa ima razloga za zabinutost, posebice u svijetlu stalnih optužbi bez dokaza od strane srpskih vlasti koje služe za diskreditaciju ovog medija. Iako iza ovog medija stoji moćna United grupa, pitanje je do kada ima smisla ovakvim tempom gubiti novac.

S druge strane rast prihoda u 2018. godini imala je Color media international pod vodstvom Roberta Čobana, izdavača više magazina i tjednika poput Gloria, Story, Ljepota i zdravlje i mnogi drugi. Color media prisutna je na svim tržištima JI Europe i prilično se snažno širi.

Među portalima lijep porast prihoda ima Internet group, izdavač Telegrafa koji je skočio na našoj listi sa 25. na 22. mjesto. Telegraf “puše za vratom” Kuriru i Blicu u posjećenosti portala i nalazi se na visokom 3. mjestu liste koju smo objavili za 7. mjesec pa je za očekivati da se borba nastavi na jesen.

Na ovogodišnjoj listi nema tvrtke Alo! jer Bisnode nisu još objavile njihove podatke o prihodima. Prije dvije godine Alo je imao 1,7 milijuna eura prihoda i nalazio se je na 23. mjestu.

S liste od 40 najvećih medija ispali su Radio Bubonja, Sos kanal, TV Most, AS media i STV iz Šida prenosi mediadaily.biz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments