Pogledajte mrežu autoputeva i brzih puteva u državama bivše Jugoslavije

Pogledajte na ovoj karti zemlje bivše Jugoslavije i mrežu autoputeva i brzih puteva. Zelena i plava boja su izgrađene dionice, dok je crveno u izgradnji. Kada pogledate nas i druge zemlje, sve je jasno kakav “zamah u cestogradnji” imamo.

Sliku je sa foruma Skyscrapercity, putem društvenih mreža podjelio ekonomista Faruk Hadžić, prokomentarisavši da je prošle godine kada su uvedene dodatne akcize, upozorio da će one samo uzeti novac iz džepova građana, a da cestogradnja neće pokrenuti.

Dok nas budžetske patriote uvjeravaju da novca za cestogradnju nema i da se moramo zaduživati i podizati kredite (koje ne znam ko će vraćati, jer nas je sve manje zbog iseljavanja), treba opet napomenuti da samo po osnovu putarina i akciza na gorivo godišnje se ubere MILIJARDA KM, koje idu u budžete”, napisao je.

Napomenimo samo da je od objavljivanja mape u RS puštena dionica 25 kilometara koja se nalazi između Laktaša i Prnjavora, tako da RS trenutno raspolaže sa 101 kilometara autoputeva.

U Federaciji BiH u upotrebi je 101,7 km autoputa – dionica a od Drivuše do Tarčina, u ukupnoj dužini od 81,6 km, kao i dionica Zvirovići – Bijača dužine 9,1 km. Osim toga, krajem prošle godine u promet je puštena i dionica autoputa od Svilaja do Odžaka duga 11 km, koja (poput autoputa Banjaluka – Gradiška), završava na rijeci Savi i ne vodi nigdje dok se ne izgradi most i granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom. Izgradnja mosta je u toku.

U FBiH se trenutno grade dvije dionice autoputa na zaobilaznici oko Zenice, od Drivuše do Donje Gračanice, u ukupnoj dužini od 8,1km.

Istovremeno, Hrvatska ima više od 1300 kilometara, a Srbija oko 800 kilometara autoputeva.

Obzirom na sve navedeno, da se zaključiti da  gradnja autoputeva u BiH značajno stagnira od  2015. godine.  Za to nema realnog opravdanja, jer su za većinu planiranih dionica osigurana kreditna sredstva. Naravno, tu su i pozamašna sredstva od putarine prenosi Buka.

Pogledajte autoput Bratstva i Jedinstva koji je Josip Broz Tito izgradio u Jugoslaviji.

(VIDEO) Stravični detalji nesreće: Pao s motocikla pa ga pregazio auto

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79