Pogledajte snimak hapšenja u današnjoj akciji Pandora

Operacija “Pandora”, koja se odvijala pod vodstvom Europola krajem aprila ove godine, rezultirala je hapšenjem 21 osobe i izvršenjem pretresa u 12 pozivnih centara raspoređenih u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu.

Cilj akcije bio je razbijanje sofisticirane kriminalne mreže koja je putem različitih prevara manipulisala hiljadama osoba, uključujući investicijske prevare i prevare koje se odnose na emotivne veze.

Akciju su koordinirali stručnjaci Njemačke kriminalističke policije (BKA) s Europolom, te su prilikom pretresa pronađeni nosači podataka, gotovina i imovina vrijedna milion eura, te brojni elektronski dokazi. Istraga je pokazala da su kriminalci koristili različite taktike manipulacije, poput lažnih obećanja o lutrijskim isplatama, investicijskim prilikama i naplati dugova, te su se predstavljali u raznim ulogama – od rođaka i bankarskih službenika do agenata za korisničku podršku i policajaca.

@crnahronikainfoPogledajte snimak hapšenja u današnjoj akciji Pandora Operacija “Pandora”, koja se odvijala pod vodstvom Europola krajem aprila ove godine, rezultirala je hapšenjem 21 osobe i izvršenjem pretresa u 12 pozivnih centara raspoređenih u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu. Cilj akcije bio je razbijanje sofisticirane kriminalne mreže koja je putem različitih prevara manipulisala hiljadama osoba, uključujući investicijske prevare i prevare koje se odnose na emotivne veze.♬ original sound – CRNA Hronika

Interesantno je da su se prevaranti specijalizirali za različite vrste prevara u različitim zemljama: pozivi vezani za dugove najčešće su dolazili iz Bosne i Hercegovine, dok su pozivi za online bankarske prevare upućivani s Kosova. Investicijske prevare najčešće su inicirane iz Albanije, dok su prevaranti specijalizirani za prevare s kreditnim karticama operirali iz Libana.

Slučaj koji je potaknuo ovu opsežnu istragu dogodio se kada je klijent banke zatražio da podigne preko 100.000 eura u gotovini, nakon čega je bankar postao sumnjičav i otkrio da je klijent žrtva “prevare lažnih policajaca”. Ova informacija omogućila je brzu intervenciju i spriječila prevaru.

Kroz višemjesečnu akciju, koja je uključivala praćenje i analizu preko 1,3 miliona telefonskih razgovora, državni ured kriminalističke policije Baden-Württemberga je uspio identificirati brojne druge prevarante i spriječiti financijske gubitke u više od 80% slučajeva, čime je potencijalna šteta smanjena za preko 10 miliona eura.

Osim toga, istraga je omogućila mape lokacija s kojih su stizali pozivi, te prikupljanje informacija o brojevima telefona, vlasnicima i tehničkoj infrastrukturi kao što su serveri, planirajući na kraju demontirati cijelu infrastrukturu kriminalne mreže.



 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79