Pogledajte snimak kada fudbalski sudija udara redare po stadionu!

Upravni odbor NK Zvijezda Gradačac na održanoj sjednici povodom događanja na prvenstvenoj utakmici 7. kola Prve lige FBiH protiv FK Olimpik je donio odluku da se uputi otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti.

“Kada je u pitanju predmetna utakmica, samim objavljivanjem delegiranja službenih lica utakmice, šest sudaca, te same spoznaje o sastavu,u javnosti su nazvani ‘odred smrti’ (Silić, Hušidić, Smriko, Stojić, Kazlagić – vođa), svima u klubu jasno je bilo da će utakmica biti teška u svakom pogledu.

Vođa ‘ekipe’ je, prilikom suđenja ranije odigranih utakmica posebno u Banovićima, igračima u terenu govorio da mu je klub ‘dužan’ od ranije, te da će on natjerati Upravu kluba da ‘kleče na koljenima i mole da uđu u dogovore sa njim’.

Pogledajte snimak kada fudbalski sudija udara redare po stadionu!Utakmica Zvijezda-Olimpik. #crnahronika

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Montag, 23. September 2019

Prije početka utakmice protiv Olimpika, u razgovoru sa predstavnikom kluba ponovo je insistirao na nekim ranijim ‘dugovima’ kluba prema njemu.

Kada je u pitanju suđenje na navedenoj utakmici, od samog početka je bila vidljiva tendencija da se naša ekipa na sve načine spriječi da igra normalnu utakmicu.

Navodimo 1. minut i nedosuđeni prekršaj na našem igraču Antić Slađanu, zatim žuti kartoni u prvih 25 minuta utakmice dvojici stopera i zadnjem veznom igraču, poništen gol Nikole Mojovića, nedosuđeni prekršaj nad Jazvin Arminom, kome je nakon utakmice u hitnoj pomoći JZU Gradačac sanirana povreda usne, dosuđeni nepostojeći kazneni udarac za Olimpik, nedosuđeni kazneni udarac za našu ekipu zbog prekršaja nad igračem Mahmutović Selmirom, te još nekoliko situacija kada je sudački tim, na čelu sa ‘vođom’ Kazlagić Mirzom oštetio ekipu i unosio nervozu u sve prisutne pristalice,igrače i same navijače ekipe.

Ističemo također postupak sudije Silić Sanela, koji je namjerno ulazio među igrače naše ekipe, kako bi ishodio bilo kakvu reakciju, što mu je i uspjelo u 64. minuti kada je isključio našeg igrača zbog navodnog upućivanja psovki.

Najbolja slika njihovog ‘suđenja’ je nesvakidašnji prizor, kada je po završetku utakmice oko 2,5 sata, ‘odred smrti’ stajao na sredini terena,uz prisustvo policije i policijskog kombija, čiji pripadnici su preuzeli osigurati im sigurnost, koja ničim nije bila ugrožena, obzirom da je nekoliko stotina simpatizera naše ekipe ostalo na istočnoj tribini, ispod koje se nalaze službene prostorije.

Nakon što su ušli u hodnik ispod istočne tribine u pratnji policije i pripadnika zaštitarske agencije, pomoćni sudac Hušidić Amir je ničim izazvan nogom udario klupskog redara, a kao potvrda navedenog postoji video snimak koji je već emitovan putem elektronskih medija. Redaru je ukazana pomoć na odjeljenju hitne pomoći JZU Gradačac. Protiv istog sudije će pripadnici policije podnijeti prekršajni nalog.

Od Predsjednika NS FBiH Irfana Durića, te nadležnih komisija zahtijevamo:

– izuzeće svih službenih osoba sa ove utakmice (Silić Sanel, Hušidić Amir, Smriko Sahib, Kazlagić Mirza ‘vođa’ i ‘cazinski ljepotan’ Martinović Josip, Stojić Dragan) na svim utakmicama našeg kluba za sva vremena,

– da se NS FBiH, posebno takmičarska i komisija za suđenje, što prije oglase povodom utakmice Zvijezda – Olimpik,

– da se imenovani rigorozno kazne tako što će se brisati sa lista Prve lige FBiH,

– zahtijevamo da nas obavijestite o našem ranije upućenom prigovoru na suđenje na utakmicama u Bihaću (1. kolo) i Kaknju (2. kolo), te o postupku komisije za delegiranje sudaca, zbog čega je ‘vođa’, ‘cazinski ljepotan’, dva kola za redom sudio našoj ekipi.

Vođeni ranijim događanjima (sezona 2015/16), kada je u posljednjem kolu raznim spletkarenjima i nepoštenim aktivnostima, spriječen ulazak kluba u Premijer ligu BiH, pa sve do dana današnjeg, pozivamo Predsjednika NS FBiH Irfana Durića i članove komisija da podnesu neopozive ostavke i napuste trenutne funkcije.

Poučeni ranijim iskustvima, očigledno je da se radi o organziranom kriminalu i brutalnom reketiranju klubova od strane službenih lica na utakmicama.
Zbog događanja godinama unazad, ova liga je izgubila svaki smisao za takmičenje, a mnogi su je nazvali ‘kaubojska liga’, ‘cirkus kolorado’, ‘divlji zapad’ i dr.

Predsjedniče Duriću, ako imate imalo obraza i morala, krajnje je vrijeme da stanete u kraj ‘odredima smrti’ u liku sudaca i kontrolora, u suprotnom zaključujemo da nećete, ne znate ili ste prihvatili da budete na čelu organizirane kriminalne organizacije. Ukoliko nešto ne promijenite ili ne poduzmete ne bi nas iznenadilo da u budućnosti na terenima Prve lige FBiH, dođe do ozbiljnijih povreda ili da padne ‘mrtva’ glava.

Želimo naglasiti da je naš klub već poduzeo aktivnosti radi animiranja organa gonjenja na suzbijanju i kažnjavanju osoba koje učestvuju u naprijed navedenim kriminalnim radnjama.

Pozivamo i ostale klubove da nam se pridruže u nastojanju da se eliminiše brutalno reketiranje i iznuđivanje novca od strane ‘odreda smrti’, koji ne biraju načine i sredstva kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Zato od Vas predsjedniče Duriću još jednom zahtijevamo da poduzmete aktivnosti u cilju normalizacije stanja u Prvoj ligi FBiH ili u suprotnom otiđite i ostavite da na Vaše mjesto dođe neko sposobniji i pošteniji, jer je ova liga pod Vašim patronatom izgubila svaki smisao, jer se prije početka prvenstva, pod vašom kreacijom određuje ko ulazi u viši rang a ko ispada.

Sve pisane i video materijale sa ove utakmice dostaviti ćemo FIFA i UEFA. Posebno upućujemo zahvalnosti našoj publici, koja je tokom i nakon utakmice davala podršku našoj ekipi, a i sami su bili svjedoci brutalnosti ‘odreda smrti’ koju gradačačka publika još nije vidjela i doživjela.

Svjesni smo da će se poduzeti žestoke mjere represije prema klubu i odgovornima u klubu, nastojat ćemo kao i do sada, u budućnosti biti još bolji domaćini, ali reket plaćati nećemo!

Predsjedniče Duriću, ipak je najbolje za sve da odete”, stoji u otvorenom pismo NK Zvijezda Gradačac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79