Pogledajte “Žurnalov” film o načinima krađe u javnim nabavkama (VIDEO)

Političke „elite“ i njihove omiljene firme su uzajamni finansijeri zahvaljujući sveprisutnoj korupciji u javnim nabavkama. To što godišnje u ovom sistemu od tri milijarde maraka trećina bude netransparentno potrošena, za „potkovano“ pravosuđe nije problem kojem se treba posvetiti.

Nevladine organizacije, među kojima je i Centar za razvoj medija i analize putem portala “Žurnal”, gotovo svakodnevno ukazuju na koruptivne metode u sistemu javni nabavki.

Građane “Žurnal” podsjeća da je to njihov novac, koji bi mogao unaprijediti zdravstveni i obrazovni sistem, graditi adekvatnu infrastrukturu i značajno unaprijediti kvalitet života u Bosni i Hercegovini.

Proteklih godina insistirano je na usvajanju novog Zakona o javnim nabavkama, koji bi konkretnim rješenjima, pored pratećih antikorupcijskih odredbi, smanjio mogućnost zloupotrebe.

Nevažno što su te prijedloge prigrabili iz jedne stranke i ponudili kao svoj u državnom parlamentu. Stranke u vlasti, prije svih SNSD i HDZ BiH, protivljenjem zakonu već u komisijskoj fazi, još jednom su pokazale da im je lični interes važniji od opšteg.

Oni žele i dalje bez bilo kakve odgovornosti svojim tajkuna da osiguraju poslove od kojih će postotak biti „vraćen“ u stranku ili proslijeđen na lične račune. Da je ušteđeno samo 20 posto od ukupne sume, eto 600 miliona, koliko su dodatno zadužili BiH samo u prvoj polovini ove godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79