Pojačani inspekcijski nadzori u ljetnom periodu

Federalna uprava za inspekcijske poslove zbog vrućina izdala je preporuku kantonalnim ministarstvima zdravstva, upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lahko kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima.

Cilje je zaštita stanovništva od zaraznih bolesti.

– Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći urok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

Neophodno je da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere i, po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina – ukazano je iz FUZIP-a za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79