Pojašnjenje akcije za bolesnog brata i sestru iz Sarajeva: Zašto se (ponovo) radi dijagnostika u Turskoj?

Kontaktirali smo i oca mališana, Selvedina Bašića, koji je za DEPO Portal objasnio šta se sve dešavalo od trenutka kada su za svoju djecu počeli tražiti pomoć van BiH

Nakon što je Udruženje Pomozi.ba juče uputilo apel za pomoć oboljelim mališanima, Imranu i Iman Bašić iz Sarajeva, a brojni bh. mediji isti objavili, pojavile su se sumnje da nije riječ o humanitarnoj akciji, već svojevrsnoj prevari jer su djeca u maju ove godine, putem Otvorene mreže i prikupljenih sredstava, sa roditeljima već boravila u Turskoj.

Tim povodom DEPO Portal kontaktirao je Udruženja Pomozi.ba, gdje nam je pojašnjeno da je akciju prikupljanja pomoći za Imrana i Iman preuzelo ovo udruženje, s obzirom da ona nije do kraja realizovana preko Otvorene mreže te da je za njihovo liječenje neophodan ponovni odlazak van Bosne i Hercegovine, i zbog adekvatne dijagnoze i zbog redovnih kontrola.

Također, kontaktirali smo i oca mališana, Selvedina Bašića, koji je za DEPO Portal objasnio šta se sve dešavalo od trenutka kada su za svoju djecu počeli tražiti pomoć van BiH.

– Da, tačno je da smo u maju ove godine sa sinom i kćerkom boravili u Turskoj, bili smo tada u Univerzitetskoj bolnici Koç, a sve je išlo preko Otvorene mreže… Tada smo skupili oko 15.000 KM i na ovoj klinici je urađena dijagnostika za djevojčicu, koja je dobila određenu terapiju i kojoj je za tri mjeseca zakazana kontrola. Kako su nam dani boravka u Turskoj bili unaprijed i tačno određeni, za dječaka nije tada urađena dijagnostika, zbog, kako je navedeno u obrazloženju bolnice, nedostatka vremena – kaže Selvedin Bašić.

Nakon toga, iz bolnice Koç poslat je novi predračun na iznos od 6.000 eura, koji je pokrivao predviđene kontrole za djevojčicu i dijagnostiku i terapiju za dječaka. Međutim, otac navodi i da se taj iznos, uz ostale prateće troškove oko odlazaka i boravaka u Turskoj, skoro utrostučio te da je i humanitarna akcija na tome stala.

– Vrijeme je prolazilo, djevojčica je već trebala ići na kontrolu… Mi sad više ne znamo da li da nastavljamo sa terapijom ili je trebalo nešto mijenjati. Obratili smo se za pomoć Udruženju Pomozi.ba, oni su tražili svu dokumentaciju i preuzeli akciju.

Kako je za DEPO Portal pojašnjeno iz Udruženja Pomozi.ba, pregledi su zakazani u turskoj klinici Medical Park, a ukupni troškovi zajedno sa prevozom i boravkom ne bi trebali biti veći od 8.000 eura.

Podsjećamo, petogodišnji Imran Bašić i njegova 17 mjeseci starija sestra Iman iz Sarajeva već duže vrijeme vode bitku za zdravlje,

Dječak Imran je ranije bolovao od mononukleoze nakon koje su počeli njegovi brojni zdravstveni problemi. Trenutno ima drastično povišene enzime jetre, ali ljekari nisu uspjeli utvrditi tačnu dijagnozu. Jedna od njihovih pretpostavki je da dječak ima i mišićnu distrofiju.

Njegova sestra Iman boluje od Launda Kleffner sindroma, ima 24-satne epileptične napade na centar za govor i također povišene jetrene enzime.

Roditeljima mališana najgore je što od ljekara u BiH nisu dobili tačne dijagnoze oboljenja, zbog čega Imranu i Iman što prije treba uraditi temeljnu dijagnostiku u inostranstvu, na osnovu koje bi se trebali odrediti odgovarajući tretmani za liječenje.

– Ljekari nas ovdje doslovno stalno šalju kući da čekamo da se nešto gore počne dešavati. Kako će čovjek sa dvoje bolesne djece čekati, to nema smisla. Sigurno postoji mogućnost za izlječenje ili barem da se ovo njihovo stanje ublaži – kaže otac Selvedin.

U međuvremenu, djevojčici je urađena dijagnostika u Turskoj, ali su potrebne redovne kontrole kako bi se prepisana terapija mogla adekvatno primjenjivati.

Roditelji sami ne mogu platiti oko 8.000 eura koliko im je još potrebno za troškove puta i pregleda na klinici u Turskoj, a ukoliko svako od nas pomogne, vrlo lako se može prikupiti ovaj iznos.

Udruženje Pomozi.ba porodici Bašić ustupilo je humanitarni broj 17006 putem kojeg svi možemo donirati 2 KM! Pored poziva, pomoći možete i uplatom novca na naše račune:

PayPal: paypal1@pomozi.ba

Za uplate iz BiH:
Intesa Sanpaolo Banka BiH
154-180-20085330-48

Za uplate iz inostranstva:
Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541802008533048
Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Imran i Iman

Za uplate na račun organizacije Pomozi.ba u Austriji:
Name: hilfhelfen-pomozi.ba
Verwendungszweck: Imran i Iman
ERSTE BANK
IBAN: AT64 2011182266475400
BIC: GIBAATWWXXX
Wien, Oestereich

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79