Pojašnjenje iz KCUS-a: Ko je u BiH ovlašten za testiranja na koronavirus

Pojašnjenje iz KCUS-a: Ko je u BiH ovlašten za testiranja na koronavirus


Nakon informacije koju smo objavili o tome da je Ministarstvo zdravstva KS zaprimilo akt Federalnog ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u FBiH nema rješenje za testiranje na koronavirus, očitovali su se iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), te su dali određena pojašnjenja.

Privatna laboratorija pacijentu dala nalaz da je negativan na COVID-19, u KCUS-u utvrđeno da je pozitivan

Iz KCUS-a navode da pružanje zdravstvenih usluga od značaja za javno zdravstvo nije dozvoljeno privatnim zdravstvenim ustanovama, posebno ustanovama koje nisu u sistemu referalnih laboratorija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

U aktu koji potpisuje prof. dr. Sandra Vegar-Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, ukazuje se na član 51. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji glasi:

“Javno-zdravstvene djelatnosti socijalne medicine, epidemiologije i higijene koje su od interesa za Federaciju odnosno kantona, hitna medicinska pomoć, djelatnost heterologne transplantacije organa i tkiva i autologne transplantacije koštane srži ne mogu biti predmetom privatne djelatnosti. To se odnosi i na prikupljanje, testiranje, preradu i distribuciju krvi i krvnih sastojaka, vještačke oplodnje, ako nije u pitanju darivanje sjemena od supruga, zatim patologiju, izuzev patohistološke djelatnosti, sudske medicine i mrtvozorničke djelatnosti.

Obim i vrsta javno-zdravstvene djelatnosti iz stava 1. ovog člana, a koja ne može biti predmetom privatne djelatnosti, bliže će se odrediti pravilnikom federalnog ministra.

Dalje se navodi da infekcija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) ima javno-zdravstveni značaj i dijagnostika se mora obavljati u ustanovama čiji je osnivač država.

“Kliiničke mikrobiološke laboratorije su registrovane za rad sa infektivnim agensima, jer imaju uspostavljen system biosigurnosnog nadzora. On podrazumijeva mjere tehničke i lične zaštite, utrenirano osoblje za rad sa ovakvim patogenima, te sigurno odlaganje o uništavanje infektivnog otpada. Privatne mikrobiološke laboratorije ne ispunjavaju ove uslove, te je rad sa patogenim agensima kao što je ovaj, rizik za cijelu populaciju”, kaže se u aktu KCUS-a.

Dr. Konjhodžić tvrdi: Imamo aparate, stručnjake, novac, 30 miliona KM, možemo testirati region… Nemamo testova, zašto?!

Potcrtavaju da je WHO od početka dijagnostiku koronavirusa stavila na nivo referalnih mikrobioloških laboratorija kako bi osigurala kvalitetnu I pozdanu dijagnostiku. Kažu da je ovo osigurano na način da sve referalne laboratorije podliježu eksternoj kvaliteti koja se provodi slanjem određenog broja negativnih I pozitivnih uzoraka na retestiranje u imenovanje referalne laboratorija WHO-a prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija