Pojašnjenje: Nove cijene PCR testa u FBiH nisu obavezne za privatne ustanove

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH pojasnili su da je jučerašnja odluka o pojeftinjenju testiranja na virus korona obavezujuća samo za javne zdravstvene ustanove dok je privatnim ostavljena mogućnost da sami formiraju cijenu.

Naime, u utorak je na internet stranici Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH objavljeno da će od 1. aprila komercijalna cijena testiranja PCR metodom koštati 68 KM bez PDV-a, odnosno 79,56 s PDV-om, dok će cijena serološkog testiranja iznositi 36 KM bez PDV, odnosno 42 KM s PDV-om, a antigenskog testiranja 32 KM bez PDV-a, odnosno 37,44 KM s PDV-om.

“Ukoliko pacijent ima indikaciju testiranje je besplatno. Ukoliko pacijent želi da se na svoju ruku testira ide ova cijena sa PDV-om. Svaka javna zdravstvena ustanova koja radi komercijalno testiranje na zahtjev pacijenta primjenjuje ovu cijenu. Ona nije obavezujuća za privatne ustanove i kod njih može biiti veća, ali i manja”, rekli su sarajevskom portalu “Klix” u Zavodu.

Podsjećamo, cijena komercijalnog PCR testa u početku je iznosila 200 KM, potom je snižena na 140 KM, pa na 112 KM, a do jučerašnje odluke o pojeftinjenju iznosila je 96 KM. Navedene cijene su sa uključenim PDV-om.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79