Pojavile se razne teorije zavjera o saharskom pijesku. Odakle on zaista dolazi?

U BiH, ali i širom južne i istočne Evrope, bile su velike koncentracije saharske prašine.

Kada je u pitanju prašina sa sjevera Afrike, ona bila prisutna i u BiH uslijed strujanja vjetra sa juga koji nam donosi ovako visoke vrijednosti temperatura zraka.

Naime, saharska prašina je prirodni fenomen koji se javlja kada snažni vjetrovi podignu sitne čestice pijeska i prašine iz Sahare i prenesu ih hiljadama kilometara daleko. Ove čestice naročito su česte, pogotovo u ovo doba godine, u južnoj Evropi i na Balkanu. Težak vazduh, “mutno” nebo koje je poprimilo sivkaste tonove, uprkos visokim temperaturama i sunčanom danu, prljave kiše koje ostavljaju prašnjave tragove po automobilima, postali su glavna zagonetka i novi izvor teorija zavjere na društvenim mrežama.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Odgovor naučnika da je u pitanju pijesak iz Sahare, koji dolazi vazdušnim strujanjima, za mnoge nije bio dovoljno objašnjenje, pa su počele da se šire različite alternativne ideje o tome odakle dolazi i da li je ono što vidimo i osjećamo zaista pijesak ili neka drugačija pojava.

Kako za NIN navodi profesorka meteorologije i klimatologije na Poljoprivrednom fakultetu Ana Vuković Vimić, u pitanju jeste pijesak, odnosno prašina sa prostora Sahare, a ljude često u zabludu dovodi to što se o toj pojavi ne govori dovoljno u javnosti.

“Pijesak i prašina dolaze najčešće iz jugozapadnih dijelova, iz Sahare. Uglavnom dominiraju od zapada prema istoku, ipak mogu se desiti obrnuta strujanja u specijalnim prilikama. Najveći izvor ovih čestica na svijetu je upravo Sahara”, kazala je.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Karakteristično je da smo od početka godine imali nekoliko takvih prodora. Kako je ranije za Hayat govorio Bakir Krajinović, atmosfera je tada dosta zamućena. U BiH, ali i širom južne i istočne Evrope, bile su velike koncentracije saharske prašine.

“To strujanje sa juga uslovljava i nešto stabilniju atmosferu. Atmosfera je zamućena uslijed te prašine i visoke su vrijednosti temperatura zraka. Saharska prašina je dosta učestala na ovim prostorima”, rekao je svojevremeno Krajinović.

Izazvalo je razna tumačenja šire javnosti, ne samo kod nas nego i u Evropi, zato što fenomen koji nam nije bio važan, sada postaje ekstremno važan. Vidimo ga i želimo objašnjenje, a to je povuklo kojekakve teorije.

“U slučaju da su u Sahari bili jači vjetrovi u određenim regionima, oni su podigli čestice prašine i prenijeli ih ka Evropi. Kao što smo prihvatili da nam topao vazduh dolazi iz Afrike, on isto tako povlači sa sobom i čestice. Njihova koncentracija na mjestu podizanja u Sahari je mnogo veća. Međutim, ove godine su cirkulacije bile češće i jače iz smjera Afrike. Čak su i u nižim slojevima atmosfere bile veće, pa smo mogli i da ih vidimo. Osjetili smo da je vazduh teži, kao da je zagušeno oko nas, naročito za vrijeme toplotnih talasa”, kaže Vuković Vimić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79