Pokrenuta akcija: Porodici sa dva sina s invaliditetom treba dostojan dom

Za porodicu Dobrnjac iz sela Mašići, kod Gradiške, koja ima tri sina, od kojih su dva sa stoodstotnim invaliditetom, pokrenuta je akcija saniranja i dogradnje porodične kuće kako bi imala dostojan život.

Naime, u porodičnoj kući koja je stara više od 65 godina i koja vapi za sanacijom i dogradnjom, žive Branko i Dobrila Dobrnjac, sa svoja tri sina, i bakom i djedom.

Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška, koji je pokrenuo akciju za ovu sedmočlanu porodicu, rekao je za “Nezavisne” da su oba roditelja nezaposlena iz razloga što dva dječaka imaju takve dijagnoze da konstantno moraju ići doktorima, bilo u Gradišku, Banjaluku ili Beograd.

“Oni moraju biti non-stop uz svoju djecu jer takve dijagnoze zahtijevaju da budu uz njih. Osim djedove minimalne penzije i dječjih dodataka, oni nemaju nikakve druge prihode”, naveo je Šinik za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, angažovali su stručna lica da pregledaju kuću i nađu rješenje kako bi najbolje bilo da se ovo uradi.

“Djeca su iz godine u godinu sve veća i teža, a uslovi za život ovdje su zaista loši. Od pristupačnosti i rampe za djecu s invaliditetom, do kupatila i svega ostalog – sve je katastrofa. Potrebna je dogradnja kuće, a dio postojeće će biti iskorišten, ali mora se totalno renovirati”, istakao je Šinik, koji lično učestvuje u građevinskim radovima.

Od radova je predviđena dogradnja predulaza sa rampom za invalidska kolica, dogradnja visokog potkrovlja, postavljanje novog krova sa izolacijom, postavljanje PVC stolarije, ugradnja novih elektro i vodo instalacija te izgradnja i opremanje kupatila pristupačnog za invalidska kolica.

“Pokrenut je i ‘M:telov’ humanitarni broj 1416, koji će biti aktivan do kraja mjeseca i pozivom na ovaj broj daruje se jedna KM za pomoć porodici Dobrnjac. Apelujemo na sve ljude dobre volje da pozovu ovaj broj i pomognu ovu sedmočlanu porodicu kako bi imala uslove za život dostojne čovjeka u 21. vijeku. Sav prihod ide za izgradnju, opremanje i ostalo što je potrebno”, kaže Šinik.

Prema prvim procjenama, za sanaciju i dogradnju kuće ovoj porodici potrebno je između 50.000 i 60.000 KM.

“Uključila se jedna građevinska firma koja nam je dala sav materijal, a čak je jedan dio i donirala, a mi ćemo kroz akciju prikupljanja sredstava njima vraćati kako bi se što prije završila kuća”, rekao je Šinik.

On je uputio i dopis zvaničnim institucijama Republike Srpske da pomognu te se nada da će se i one uključiti u ovu akciju.

“Očekujemo konkretan odgovor institucija i apelujemo i na njih da se maksimalno pomogne porodici kako bi stekla uslove za život i kako bi mogla brinuti o svojim sinovima”, zaključio je Šinik.

Svi ljudi dobre volje porodici Dobrnjac mogu pomoći i uplatom na žiro račun Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Gradiška, i to na broj 5620100000081582.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79