Pokrenuta inicijativa da se Inzkova odluka počne primjenjivati na nižim nivoima vlasti u FBiH

U Federalnom parlamentu pokrenuta je incijativa da se odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida počne primjenjivati na nižim nivoima vlasti u Federaciji BiH.

Kako je saopćeno, Klub nezavisnih zastupnika Pokret u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu kojom se od nadležnih predstavnika vlasti na nižim nivoima u FBiH traži da u što kraćem roku pokrenu proceduru primjene Inzkove odluke i izmjene naziva ulica, trgova, škola i ustanova koje nose naziv po pravomoćno presuđim zločincima u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini.

“Predložili smo inicijativu jer smatramo da najveći zakonodavni organ u FBiH treba poslati snažnu poruku da je negiranje genocida, negiranje holokausta, veličanje ratnih zločinaca i promocija fašističkih ideja od organa vlasti i institucija neprihvatljivo na teritoriji FBiH”, rekao je predsjednik kluba nezavisnih zastupnika Pokret Nihad Čolpa.

On navodi kako je neophodno da u što kraćem roku niži organi vlasti pokrenu proceduru izmjena naziva ulica, trgova, škola i ustanova kojima se odaje počast presuđenim ratnim zločincima i tako naprave važan korak ka okretanju našeg društva prema budućnosti, koja treba biti zasnovana na uzajamnom poštovanju i miru.

“Duboko vjerujem da će naša inicijativa dobiti plebiscitarnu podršku Parlamenta FBiH”, kazao je Čolpa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79