Pokrenuta peticija protiv obaveznog vojnog roka: Spremaju se i tužbe u Hrvatskoj

Pokrenuta peticija protiv obaveznog vojnog roka: Spremaju se i tužbe u Hrvatskoj


Premijer Andrej Plenković najavio je ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj. Glavni štab Oružanih snaga već je pripremio prijedlog koji će uskoro biti predstavljen vladi, a ministar obrane Ivan Anušić potvrdio je da bi provođenje temeljne vojne izobrazbe moglo započeti već sljedeće godine, ali s reduciranim kapacitetom.

Obveza bi godišnje obuhvatila oko 18 hiljada mladića i trajala bi tri mjeseca. Ministar je također naglasio da će ostati pravo na prigovor savjesti, no da će se zakonom demotivirati služenje civilne službe koja bi trajala šest mjeseci.

Ipak, Inicijativa protiv obveznog vojnog roka ističe da je takav prijedlog protuustavan, krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima i nosi znatne ekonomske rizike. Prema Ustavu RH, građani imaju pravo na prigovor savjesti, a Sud za ljudska prava u Strasbourgu je u slučaju Armenije već ocijenio da alternativna civilna služba ne smije biti znatno duža od vojnog roka.

Iz Inicijative također ističu da bi takva odluka pogoršala nejednakost pred zakonom jer žene ostaju izuzete od vojne obvaeze, iako već sada služe u oružanim snagama pod istim uvjetima kao muškarci.

Ekonomski aspekt također zabrinjava Inicijativu, koja upozorava da bi obvezni vojni rok mogao negativno utjecati na tržište rada i dodatno pogoršati nedostatak radne snage.

Centar za ekonomsko obrazovanje najavljuje pravne korake kako bi osporio uvođenje vojnog roka, uključujući ocjenu ustavnosti, tužbu Europskom sudu za ljudska prava te javne prosvjede.

Građani, civilna društva, sindikati i udruženje poslodavaca pozvani su da se pridruže inicijativi protiv obveznog vojnog roka, potpisivanjem peticije dostupne na vojnirok.hr.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija