Pokrenuta peticija za Igman: Jesu li Bakir i Bisera doveli katarskog investitora da prodaju Veliko polje!?

Kada su prije 8 godina investitori iz Katara došli u Kanton Sarajevo da “pogledaju” šta im se to ovdje nudi, prve lokacije na koje su otišli bile su Bjelašnica i Igman.

Piše: Rasim BELKO

Tadašnji ministar Emir Hrenovica odveo ih je na ove olimpijske planine i pokazao širok spektar mogućnosti za različite opcije ulaganja na ovim planinama.

U međuvremenu Bjelašnicu i prostor pogodan za investiranje u mnogome su pokrile betonske kamikaza građevine, koje su uneredile prostor od kojeg se mogao napraviti zimski centar svjetskog glasa.

Načelnik Hadžića Hamdo Ejubović (SDA) hoće da proda Igman!

Ali to je neka stara priča od koje su odustali skoro svi, pa i istražni organi. Na njoj jedino plovi načelnik Trnova Ibro Berilo.

Jedna druga priča ovih je dana vraćena u fokus javnosti zahvaljujući prije svega Novinskoj agenciji Patriji i ponekom slobodnom mediju.

Na pretposljednjoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići trebao je biti ovjeren plan kojim bi Veliko polje, defacto najveći dio Igmana bilo spremno za projekat koji bi poništio sve ono što su nam Bog i priroda podarili.

Riječ je o projektu koji se prostire na više od 380 hiljada m2.

Kako Patria saznaje iz više izvora investitor koji se i dalje drži daleko od očiju javnosti je iz Katara.

Je li riječ o onim investitorima iz 2013. godine?

Teško je cijeniti je li osoba koja planira zagospodariti Igmanom i pretvoriti ga u profit neko od bogataša iz Katara.

Međutim, naši izvori tvrde da je to tako. Istovremeno se pitaju zašto načelnik Hadžića Hamdo Ejubović (SDA) krije investitora kojeg najavljuje kao spas za ovu općinu i mogućnost da dođe do ekonomskog i životnog napretka.

A onda sami daju odgovor. Riječ je kažu o investitoru kojeg su Ejuboviću doveli njegov stranački šef Bakir Izetbegović i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Bez želje da bilo koga optužujemo pitamo se je li to jedna od veza koje je Turković uspostavila tokom svog diplomatskog mandata u ovoj zaljevskoj državi. Možda je to i rezultat djelovanja njenog sina koji je na posve čudan način instaliran u Katar.

Da Bakir Izetbegović voli prodavati bosanskohercegovačko zemljište ljudima s istoka davno smo se uvjerili.

Advokat Alagić: Ibro Berilo prodaje sve što može prodati

Jer njemu ovdje ništa nije sveto. I to znamo.

Ali da su Bakir, Bisera i Hamdo, svi SDA, spremni oduzeti Igman, e to još nismo mogli vjerovati. Ali paklene čarolije u SDA kuhinji nas ne smiju i ne mogu iznenaditi. Predugo smo se čudili.

Pogledamo li detaljnije plan, a o tome smo već pisali, shvatit ćemo da je pomenuti trojac iz SDA spreman ostaviti Sarajevo bez vode, Igman bez zraka, Bosnu i Hercegovinu bez jednog od najvrijednijih komada zemlje zarad svog i katarskog profita.

Jer, ako činjenica da projekat duboko ulazi u vodozaštitnu zonu druge, treće i četvrte kategorije, nije bila dovoljna da se od projekta odustane ili se on modifikuje, šta to drugo može biti argument da se odustane.

Ipak, argument postoji i on se ogleda u interesu javnosti. A planine Bjelašnica i Igman jesu interes javnosti i to onaj iz kategorije vitalnog interesa.

Bjelašnice smo se svi skupa olako odrekli, Igmanu to ne smijemo uraditi. Mladi ljudi iz Hadžića pokrenuli su peticiju, ali značaj Igmana i Velikog polja prelazi granice općine Hadžići.

Planina Igman i Veliko polje dragulj su u vlasništvu države, dakle svakog od nas ponaosob. Gledamo li u tom pravcu svaki građanin ovog kantona, ali i ostatka Bosne i Hercegovine koji voli planinu morao bi ustati i reći “NE” prodaji Igmana.

Jedno je što ćemo ostati bez pitke vode, a nešto sasvim drugo što odustajanjem hranimo proždrljivi želudac bošnjačke politike.

Licemjerni stavovi SDA: Kandidat za načelnika čovjek koji je pokrao hiljadu kubika šume!

Danas Igman, sutra država. Danas priroda, sutra ljudi. Dakle svako od nas lično i personalno, ukoliko budemo isplativi nekom begu s istoka možemo postati predmet trgovine SDA.

Zato svako stablo, svaka vlas trave na Igmanu i njegovom Velikom polju treba posmatrati kao jednog čovjeka ili ženu.

I napokon shvatiti da onda kada posijeku stabla i pokose igmansku travu, dolaze po nas. Vrijeme je za odbranu! Igman ne smije pasti!

Svi koji žele učestvovati u odbrani Igmana mogu potpisati peticiju ovdje

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79