Pokrenuta procedura doniranja organa preminule djevojčice

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš potvrdio je u nedjelju naveče da je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voljeli izrazio je saučešće zbog njezine smrti.

Djevojčica je umrla u nedjelju, a od srijede se borila za život u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, gdje je primljena s teškim povredama.

“Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima”, saopštio je Beroš, prenosi Hina.

Procedura doniranja organa je u samom početku, dodao je te objasnio postupak.

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterijuma za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sistem Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja.

Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja skladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku transplantacijskim timovima prilikom cijelog transplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravlja.

“Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti”, rekao je Beroš.

Prema neslužbenim informacijama, oba roditelja dvoipogodišnje djevojčice potpisala su saglasnost za doniranje organa.

Djevojčicu iz okoline Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opštu bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Doktori u Novoj Gradiškoj pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak direktor OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice, koji su djelimično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak uticajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo.

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne povrede, a oca državno tužilaštvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne povrede.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od novembra 2020. do 31. marta 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Porodica iz koje potiče djevojčica od prije je poznata Centru za socijalni rad Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku porodicu.

Direktor tog Centra Branko Medunić je smijenjen, a Marija Jugović imenovana je za v.d. direktora. Jugović je u subotu naveče najavila otkaze i sankcije ako uvid Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško povrijeđene djevojčice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79