Pokrenuta žalba državljana BiH zbog odbijanja vlasti Republike Slovenije da isplati aplikantima staru deviznu štednju

Bosna i Hercegovina će iskoristiti pravo umješača u skladu sa Evropskom konvencijom i intervenirati kao treća stana u postupku „Landika Kata i drugi protiv Slovenije”, ap. br. 45987/22, pred Evropskim sudom za ljudska prava, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH u srijedu.

Vijeće ministara BiH donijelo je jednoglasno ovaj zaključak nakon što je usvojilo Informaciju o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava, čime je praktično prihvaćen poziv za intervenciju Bosne i Hercegovine kao treće strane u ovom postupku.

“U Informaciji Ureda zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava navodi se da se radi o postupku po žalbi državljana BiH u vezi s kršenjem prava na imovinu zbog odbijanja vlasti Republike Slovenije da isplati aplikantima staru deviznu štednju koja je bila položena u sarajevskoj podružnici ‘Ljubljanske banke’ d.d. Ljubljana.

Prema Informaciji, Republika Slovenija izvijestila je ranije Komitet ministara Vijeća Evrope da iz sarajevske poslovnice ‘Ljubljanske banke’ zaprimila 16.700 zahtjeva za povrat štednje u visini oko 90 miliona eura te da je isplatila oko 78 miliona eura.

Istovremeno je osporila dio odgovornosti Republike Slovenije za isplatu dijela štednje koji je položen na jedinstvene račune građana u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i realizaciji роtraživanja građana u postupku privatizacije Federacije BiH, prebacujući odgovornost na Bosnu i Hecegovinu”, navodi Vijeće ministara BiH.

S obzirom na to da se radi o velikom broju državljana BiH koji godinama potražuju svoja prava isplate stare devizne štednje u značajnim iznosima, ocijenjeno je da je uključivanje Bosne i Hercegovine u postupak u općem interesu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79