Pokret nesvrstanih danas imaju politički skup u Beogradu!

Tokom vikenda bit će gužve na beogradskom aerodromu. Dolaze gosti iz stotinjak država koji će u Beogradu obilježiti šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Domaćini skupa su Srbija i Azerbejdžan, a očekuje se učešće nekoliko predsjednika i premijera, četrdeset šefova diplomatija i brojnih delegata, javlja RTS.

U ljeto 1961. Beograd se spremao da ugosti predstavnike 25 država sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni Istočnom ni Zapadnom bloku. tada je osnovan Pokret nesvrstanih koji će u narednim decenijama imati značajnu ulogu u međunarodnim odnosima.

Jugoslavija je u međuvremenu nestala, Pokret opstao. Šezdeset godina od osnivačke konferencije njegov uticaj je znatno manji, iako članice okupljaju više od polovine svjetske populacije. Srbija danas ima ulogu posmatrača, a u ulozi domaćina ugostit će više od 500 delegata iz cijelog svijeta.

O boravku delegacija brine 5.000 ljudi. Dvije stotine oficira za vezu pružit će im podršku 24 sata dnevno, na raspolaganju će imati 300 vozača i 200 volontera. Delegacije će biti smještene u pet beogradskih hotela. Oko 300 novinara je akreditovano za praćenje ovog događaja.

Najmasovniji politički skup u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija organizira se u strogim epidemiološkim mjerama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79