Pokušaj spašavanja Fadila Novalića? Sudija Branko Perić odbio potpisati presudu u aferi Respiratori!

Sud BiH napisao je i otpremio prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori”, u kojem su osuđeni bivši premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Za pisanje presude bio je zadužen član sudskog vijeća Goran Radević, koji je strankama u postupku dostavio do 30. juna.

Dnevni avaz je danas objavio šokantne informacije da je predsjedavajući sudskog vijeća u ovom predmetu Branko Perić odbio potpisati presudu!

Po proceduri, Perić je zadužen da presudu potpiše ali je to odbio. Sud je morao reagirati, nakon čega ju je potpisao član sudskog vijeća Braco Stupar.

Prema informacijama Avaza, Perić je kao razlog za odbijanje presude naveo da je ona nastala preglasavanjem i da to “nije njegova presuda”.

Prvostepenom presudom, podsjećamo, Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja.

Prema prvostepenoj presudi, “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Hodžić, mora platiti kaznu od 200.000 KM, a Hodžić, kao odgovorno lice, mora vratiti 690.000 KM.

Inače, kada stranke u postupku, Tužilaštvo BiH i odbrana, bit će uložena žalba, tako da bi drugostepena presuda u ovom predmetu trebala biti poznata najvjerovatnije do kraja godine.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79