Pola miliona KM za dalekovod do mHE Izudina Ahmetlića, vlasnika Hifa-Oil

Vijećnici Općine Kreševo će na prvoj sjednici razmatrati investiciju koja će Općinu Kreševo koštati više od pola miliona KM, a investitoru obezbjeđuje sigurnu dobi.

Piše: Branka Mrkić-Radević

Danas se u Općini Kreševo održava konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća. Na Lokalnim izborima 2020. najviše glasova dobili su kandidati za vijećnike Hrvatske demokratske zajednice. Za načelnika je izabran HDZ-ov kandidat Renato Pejak. Pejaku je ovo drugi mandat na čelu Općine Kreševo.

Izudin Ahmetlić poručio mladima i svim radnicima iz BiH u dijaspori: “Želim vraćati ljude iz inostranstva, iz drugih država”

Dnevni red današnje sjednice predviđa uobičajene proceduralne aktivnosti – informacije o izbornim rezultatima, prijedlog odluke o privremenom finansiranju, osnivanje komisija…Izuzetak je jedna tačka dnevnog reda: Izjašnjenje na prijedlog Ugovora o uređenju međusobnih odnosa kod izgradnje elektroenergetskih objekata u posebnoj zoni Lopata-Radava-Elektrane.

Radi se o Ugovoru koji precizira da će Općina Kreševo preuzeti veliki dio troškova za gradnju dalekovoda do dvije male hidroelektrane. Ukupna vrijednost projekta je 3,3 miliona KM.

Pola iznosa platiti će Elektroprivreda HZ HB, pola miliona Općina Kreševo, a ostatak kompanije u čijem su vlasništvu male hidroelektrane.

Jedna od njih, mHE Željeznica, pripada kompaniji Euro-Power iz Tešnja – firmi Izudina Ahmetlića, vlasnika Hifa-Oil, kompanije koja je prema podacima portala akta.ba prošle godine imala sveobuhvatnu dobit više od 11 miliona maraka!

 

Izgradnjom dalekovoda mHE bit će priključene na distribucijsku mrežu. Navodi se da će se zahvajujući ovom projektu električnom energijom snabdijevati planinarski dom na Lopati, koji je već ima – pravi je uz pomoć solarnih panela i agregata.

Od 3,3 miliona, polovinu dakle finansira EP HZ HB. Obaveze Ahmetlićeve kompanije Euro-Power su oko 640 hiljada KM, a Općina Kreševo dat će skoro pola miliona KM. Nadalje, Općina će finansirati i dio naknade za priključenje  – 114 hiljada KM, koji će refundirati Euro-Power-u, kao i dio izrade projekte dokumentacije sa skoro 10 hiljada KM.

Ugovor također precizira da obračun vrijednosti investicije “može biti i drugačiji”.

Ostale ugovorne strane – Radava doo Fojnica i Energy Kreševo prema ugovoru će platiti 290 (Radava), odnosno 230 hiljada KM (Energy).
Vijećnici će tako danas, na prvoj sjednici, razmatrati investiciju koja će Općinu Kreševo koštati više od pola miliona KM. Kako bi investitor što prije počeo prodavati struju prenosi Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79