Pola stoljeća od zemljotresa koji je razorio Banju Luku

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa koji je 27. oktobra 1969. pogodio Banju Luku ostavivši iza sebe potpuno razoren grad, obilježit će se nizom prigodnih memorijalnih događaja.

U zemljotresu koji je tada devastirao grad, život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 ih je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9:11 sati, kao podsjetnik na kataklizmu koja je prije pet decenija zadesila Banju Luku.

Centralni događaj programa obilježavanja 50. godišnjice bit će izložba pod nazivom “Zemljotres u Banjoj Luci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti otvorena 26. oktobra.

U okviru izložbe, na vanjskim zidovima Muzeja savremene umjetnosti bit će postavljena instalacija drvenih stubova, djelo umjetnika Dragoslava Malinića, u znak spomena na 15 žrtava zemljotresa.

Obilježavanje godišnjice katastrofalnog zemljotresa počinje 23. oktobra multimedijalnom postavkom o životu u “ranjenom gradu“ tokom jeseni i zime s kraja sedme i početka osme decenije prošlog stoljeća.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjolučki fotoamateri Radivoj Radanović, Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović, dok je njen drugi dio projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu, koje su (tokom spomenuta četiri i po mjeseca) svojim amaterskim kamerama formata od osam i 16 milimetara snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi čije će reprodukcije biti izložene, nikad ranije nisu viđeni u javnosti, jer su u prethodnih pola stoljeća bili dio privatnih kolekcija navedenih fotoamatera. Također, više od polovine kadrova arhivskih filmova nikad nije prikazano izvan “kućnog bioskopa“ njihovih autora.

Organizator ovog vizuelnog podsjećanja na posljedice najveće prirodne katastrofe koja je zadesila “krajišku ljepoticu“ je Filatelističko društvo Banja Luka, uz podršku gradskih vlasti, dok je njegov autor banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać. Zainteresirani posjetioci moći će da je vide do 31. oktobra svakim radnim danom od 8 do 20 sati.

Za četvrtak, 24. oktobra, planirano je otvorenje izložbe u organizaciji Muzeja RS pod nazivom “50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci 1969 – 2019“ autora Milenka Đorđevića.

Za 26. oktobar najavljen je okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Hidrometeorološki zavod imati prezentaciju o zemljotresnim dešavanjima na području grada, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79