BiH POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA SAMO ZA BOGATE?

POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA SAMO ZA BOGATE?

Ovih dana na internetskim portalima mogli smo pročitati da dolazi do poskupljenja polaganja vozačkoga ispita u Bosni i Hercegovini. Da li će do poskupljenja doći, što će donijeti poskupljenje, ima li potrebe da poskupi vozački ispit u BiH i niz drugih pitanja koje eventualno zanimaju javnost, a posebno sve buduće kandidate koji žele da polažu vozački ispit potražili smo od Josipa Topić predavača i instruktora vožnje u Autoškoli Topić Jajce.

Prije svega hvala na vremenu koje ste odvojili za ovaj intervju. Kako smo mogli čuti i pročitati da dolazi do poskupljenja polaganje vozačkoga ispita u BiH.

Šta nam možete reći o tome, odnosno o poskupljenju polaganja vozačkoga ispita?

Hvala Vama (Bugojnu Danas) što pokazujete interes za ove teme, a svakako da se tiču velikoga broja građana. Kada govorimo o poskupljenju polaganja vozačkoga ispita potrebno je da pojasnimo neke osnove koje se odnose na cijenu. Da bih položili vozački ispit potrebno je da osoba , kandidat, pristupi osposobljavanju kandidata za vozače, a osposobljavanje kandidata za vozače iz poznavanja prometnih propisa i upravljanja vozilom provode autoškole, dok osposobljavanje iz pružanja prve pomoći osobama povrijeđenim u prometnim nesrećama provode općinski Crveni križ. A provedbu ispita iz poznavanja propisa, poznavanja prve pomoći i upravljanje vozilom provodi nadležna ministarstva odnosno Ministarstvo obrazovanja. Potrebno je razvrstati što je cijena obuke i što je cijena ispita.

Možete li reći koliko je danas, trenutno, obuka i ispiti, ako kandidat polaže B. kategoriju?

Cijena obuke s ispitima u našem okruženju je od 800 do 1000 KM.

Portrait of a satisfied driver gesturing thumbs up sitting inside a car

Da li Vam je poznato da prema prijedlogu Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a na inicijativu Asocijacije autoškola u BiH, se predlaže da cijena bude 1600 KM?

Da, poznato mi je, Asocijacija autoškola u BiH je jedna organizacija koja o svome članstvu nema deset autoškola osnovani su 2004 godine i do sada nikada nisu napravili nikakvu skupštinu niti bilo kakav sastanak na ove i slične teme. Odgovorno tvrdim da je to ilegalna organizacija koja nema odbor niti ima predsjednika, jer i odboru i predsjedniku mandat je istekao prije deset pa čak i više godina. Kako se navodi da je na inicijativu Asocijacije autoškola u BiH predložena i cijena, onda ja ne mogu da vjerujem da je nadležno ministarstvo prihvatilo inicijativu kao legitimnu od strane Asocijacija autoškola u BiH. Tvrdim Vam da ni jedna autoškola u županiji SBK nije članica asocijacije. I kao takvi nas ne mogu predstavljati niti u naše ime donositi predlagati inicijative. A što se tiče cijene koju su predložili, to je preskupo , i plašimo se da neće imati tko polagati vozački, mi kao autoškola se zalažemo da imamo propisane minimalne elemente vrijednosti nastavnoga sata što je zakonom i propisano, i na osnovu zakona se treba donijeti odluka o minimalnim elementima nastavnoga sata, ali to treba svesti u realne okvire.

Šta su po vama realni okviri tih minimalnih, elementi nastavnoga sata?

Obuka za B kategoriju ne bi trebala da bude više od 900 KM, ostali troškovi su oko 300 KM. To znači da osposobljavanje i polaganje vozačkoga ispita za B kategorije ne treba da bude više od 1100 KM, sa svim troškovima.

Da li će , možda neka autoškole pokrenuti neke aktivnosti da se promjeni prijedlog odluke o minimalnim elementima sata što je Asocijacija predložila ministarstvu?

Koliko mi je poznato ne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LM