Poletan i Ćurlik osumnjičeni da su pripadniku “kavačkog klana” Jahoviću “završili” bh. dokumente

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjere zabrane za Ljubana Poletana (1956) i Dalibora Ćurlika (1973) osumnjičene za organizirani kriminal, krivotvorenje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

– Nakon ispitivanja osumnjičenih Tužilaštvo BiH je za dvojicu osumnjičenih predložilo mjere zabrane, koje između ostalog uključuju zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obvezno javljenje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu – saopćeno je iz Tužilaštva.

U saopćenju se navodi da su osumnjičeni pod istragom, da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali lične dokumente BiH. Dodaje se da su navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih grupa koje djeluju u zemljama regiona, kako bi im omogućili da nezakonito, dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim ličnim podacima, koje bi koristili prilikom skrivanja od policije i pravosuđa.

– Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška kaznena djela i bliskost tzv. ‘kavačkom klanu”, na navedeni način omogućili sticanje dokumenata BiH, na tuđe ime i identitet – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvršenje krivičnih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet države BiH, kao i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA BIH).

– Tužilac Tužilaštva BiH obavio je razgovor sa osumnjičenim Almirom Jahovićem za kojim je raspisana međunarodna potjernica, koji je izjavio da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore – istaknuto je u saopćenju.

Navode i da su u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore u okviru istrage koju vode pravosudne institucije dviju susjednih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79