Policajac Haris Mujezinović: Kako sam spasio dječaka od sigurne smrti u Zenici

Javnost u BiH je oduševljena je herojskim potezom zeničkog policajca Ermina Mujezinovića koji je jučer na Kamberovića polju u Zenici, skočio u rijeku Bosnu i spasio trogodišnjeg dječaka.

U razgovoru za “Avaz” policajac Mujezinović ispričao je detalje ovog događaja, a koji je još jedna potvrda spremnosti policije Zeničko-dobojskog kantona.
Prijavili da se dijete izgubilo

-Vršeći redovne poslove i zadatke kolega i ja smo upućeni na lokalitet Kamberovića polja, gdje je bila prijava da se dijete izgubilo. Po dolasku, uočili smo jednu gospođu i dijete koje je trčalo prema koritu rijeke Bosne. U prvi mah, nisam ni pomislio da bi dječak mogao ući u rijeku s obzirom da je bila ledena i nabujala jer su prethodnih dana padali kiša i snijeg. Međutim, maleni dječak je ušao u ledenu rijeku i pokušao da hoda misleći da može preći na drugu stranu. Nakon udaljavanja od nekih pet metara od obale, dječaka je voda oborila i okrenula na stomak i počeo se daviti – priča nam hrabri Mujezinović.

Dodaje kako je odmah u tom trentku znao što mu je činiti, odnosno da se nije razmišljao nego je krenuo u nabujalu rijeku da spasi dječaka.

– Znao sam da će svakim sekundom biti dalje od obale jer će ga struje rijeke, koje su zaista bile jake, nositi dalje od obale i time bi spašavanje koje je i ovako bilo teško postalo skoro pa nemoguće. Bez oklijevanja sam ušao u rijeku. Tlo je bilo klizavo, rijeka mutna i jaka. Međutim, uspio sam dječaka uhvatiti za natopljenu jaknu, u predjelu leđa, i na taj način ga podići iz vode. On je samo vrištao i neutješno plakao. Iznio sam ga iz vode i predao kolegi koji je bio na obali – kaže Mujezinović.

 

Haris Mujezinović: Hrabri policajac

Ističe da niti u jednom trenutku nije razmišljao o svom životu, a spašavanje i biti na usluzi građanima, kaže, njegova je dužnost.

– Vjerujete, ni u jednom trenutku nisam oklijevao hoću li ući u rijeku. I ja sam roditelj malenog dječaka i samo sam se stavio u situaciju da je to moje dijete. Po izlasku iz vode nisam bio svjestan uopće da sam, ustvari, spasio jedan mladi život koji je mogao biti ugašen – govori on.

Posebno je za pohvalu što je Mujezinović nakon ovog čina htio otići kući, presvući se i ponovo nastaviti sa poslom. Ne krije da mu imponuje što su ga građani proglasili herojem, ali i što su ponosni da imaju policijske službenike poput njega.
Certificirani ronilac

– Naravno da imponuje svakom čovjeku kada vidi da se njegov trud i rad prepozna. Od svojih rukovodećih dobio sam samo riječi hvale, kao i od svojih kolega i drugih građana u čijoj smo mi službi 24 sata – zaključuje on.

Inače, Mujezinović je policijski službenik MUP-a ZDK trenutno raspoređen u Policijskoj stanici Crkvice. U MUP-u ZDK radi nepune četiri godine, te posjeduje znjanja i vještine za snalaženje u vodi i pod vodom jer je certifikovani ronilac CMAS sa jednom zvijezdom.

Policajac Mujezinović riskirao život i spasio dijete iz rijeke

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79