Policajac kažnjen zbog komentara na Facebook-u: Pozivao nadležne da razriješe slučaj smrti Dženana Memića!

Proglašen krivim što nije na odgovarajući način zaštitio svoj Facebook profil sa kojeg i na kojem su komentarisana dešavanja oko slučaja “Dženan Memić”

S. DEGIRMENDŽIĆ

 

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je trebalo biti održano ročište u predmetu tužitelja Aziza Turudije, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), ali je to ročište odgođeno zbog dojave o postavljenoj bombi u Sudu.

Ono što je zanimljivo za slučaj policajca Turudije i ovo ročište o kojem se u javnosti malo zna, jeste to da je protiv Turudije u MUP-u KS 2017. godine, a prema dokumentaciji u koju je Fokus imao uvid vođen disciplinski postupak po čijem je okončanju Turudija proglašen krivim.

Naime, na Facebook profilu policajca Aziza Turudije 2017. godine objavljeni su komentari u kojima su nadležni pozivani da razriješe slučaj smrti Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. godine u večernjim satima u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške tjelesne povrede od kojih je nakon osam dana preminuo.

Kasnije je utvrđeno, a što se navodi i u dokumentaciji, da je komentare na Facebook profilu Aziza Turudije i to bez njegovog znanja ostavljala njegova kćerka koja je o tome i posvjedočila pred nadležnim organima MUP-a KS.

Međutim, Policijski odbor i Disciplinska komisija proglasili su Aziza Turudiju „krivim što nije na odgovarajući način zaštitio svoj Facebook profil sa kojeg i na kojem su komentarisana dešavanja oko slučaja „Dženan Memić“, te uprkos tome što je kada je saznao za komentare sam ih obrisao, ipak zloupotrebu Facebooka nije prijavio MUP- KS.

Faksimil rješenja kojim je Aziz Turudija proglašen krivim

Time je ocijenili su u Disciplinskoj komisiji Turudija postupio suprotno odredbama Zakona o policijskim službenicama KS kao i Policijskim etičkim kodeksom za policijske službenike Uprave policije MUP-a KS i Instrukcije o pravilima ponašanja službenika Uprave policije.

Turudija je 2017.godine proglašen krivim zbog teže povrede službene dužnsoti i izrečena mu je novčana kazna umanjenja plaće za 20 posto u trajanju od četiri mjeseca. Žalio se, ali bezuspješno, njegova žalba je odbijena.

Faksimil žalbe policajca Turudije koja je odbijena

Kako je za Fokus potvrdio Ifet Feraget advokat policajca Aziza Turudije na današnjem ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu trebalo je po tužbi Turudije biti razmatrano poništenje rješenja Policijskog odbora kao i Disciplinske komisije MUP-a KS-a.

Podsjećamo, pet godina otkako je ubijen Dženan Memić, njegova porodica apeluje na nadležne institucije da se konačno pronađu odgovorni za smrt njihovog sina i brata, no više sudskih procesa u ovom predmetu nije dovelo do rasvjetljavanja ovog slučaja.

Zbog „slučaja Memić“ će biti uhapšeno još policajaca?

Do sada je bilo brojnih i ozbiljnih optužbi i na ponašanje policijskih službenika MUP-a KS tokom uviđaja i istrage u vezi sa ovim slučajem, no nije poznato da je MUP KS ispitao takve tvrdnje,a pogotovo nije u obimu u kojem je proveo istragu o nekoliko Facebook objava koje je kako se ispostavilo objavila kćerka njihovog službenika, a koje nisu bile uvredljivog niti prijetećeg sadržaja, nego su išle u pravcu podrške porodici Memić prenosi Fokus.

Muriz Memić: Biće još hapšenja!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79