Policajac pokušao zatvoreniku u pizzi dostaviti mobitel, no umjesto otkaza sada zatvor čuva izvana kao cuko

Korumpirani pravosudni policajac u 4.mjesecu je počinio težu povredu radne dužnosti za koju je predviđen i otkaz no samo su mu na par mjeseci smanjili plaću i premjestili ga na vanjsko osiguranje piše 24sata.

Pravosudni policajac koji je u pizzi prokrijumčario mobitel u zagrebački zatvor i tako počinio težu povredu radne dužnosti, za koju je previđen i otkaz, i dalje radi u Remetincu.

Upravitelj Zatvora u Zagrebu kao čelnik kaznenog tijela pokrenuo je stegovni postupak. S obzirom na to da su pojedini postupci  u tijeku Uprava za zatvorski sustav i probaciju ne može ih komentirati obzirom na to da je provedba tih postupaka u nadležnosti službeničkog suda – odgovorili su u Ministarstvu pravosuđa i uprave na pitanje o kazni za korumpiranog čuvara. Neslužbeno doznajemo kako su mu na nekoliko mjeseci smanjili plaću te ga prebacili na vanjsko osiguranje.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) ima nultu toleranciju na bilo kakve kriminalne radnje djelatnika zatvorskoga sustava.

– Ako se dokaže da je netko  kršio zakon, unosio nedozvoljene stvari, pogodovao i slično, to je za otkaz i ne postoji opravdanje niti olakotna okolnost za takve radnje. Zašto se u Ministarstvu drugačije gleda na to treba Ministarstvo odgovoriti – rekao nam je Jelenko Krešo, dopredsjednik SPPH-a.

Podsjećamo, u travnju je zatvorski čuvar naručio pizzu u kojoj je bio mobitel. Kako je inače, kažu njegovi kolege, bio “dosta štedljiv” i do tada rijetko naručivao dostavu, a pogotovo jer je nije naručivao iz obližnjih restorana, te i iz nekih drugih razloga (dojava?) nekome se sve to učinilo sumnjivim. Pregledali su zapakiranu pizzu i pronašli mobitel koji je trebao biti dostavljen nekom zatvoreniku, što je zabranjeno. Pritvorenici i zatvorenici mogu, naime, komunicirati pod strogo kontroliranim uvjetima, a ti razgovori se nadziru.

– Ističemo da se radi o pokušaju unosa koji je kvalitetnim radom Odjela osiguranja Zatvora u Zagrebu ostao samo kao pokušaj. Budući da podaci o zatvorenicima predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu nismo u mogućnosti komentirati daljnja postupanja u dijelu upita koji se odnosi na pokušaj unosa mobitela- kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

U rujnu je pak spriječeno da “paket” u kojem je bio mali mobitel s punjačem i više desetaka različitih tableta uđe u riječki zatvor. Ćelije, naime, gledaju na cestu pa zatvorenici nerijetko “pecaju” pakete. Kroz prozor puste zubni konac koji se ne vidi na nadzornim kamera. Potom “prolaznik” brzo na konac zakači “paket” koji zatvornici potom u par sekundi uvuku kroz rešetke.  Zaslužnome za presretanje paketa zahvalili su “tapšanjem po ramenu” iako su ga prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora mogli i konkretnije nagraditi.

Pravosudni policajci su lani, prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, u kaznenim tijelima kod osoba lišenih slobode pronašli i oduzeli 55 mobilnih uređaja. U 2020. zaplijenili su 38 mobitela. Iz tih podataka vidljivo je da su mobiteli sve traženija roba u zatvorima.

Smatramo da je trenutno najveći problem zatvorskog sustava korupcija, odnosno prevencija i otkrivanje unošenja mobitela i drugih nedozvoljenih stvari. Puno se mobitela nađe u zatvorima, a malo je odgovora tko ih i kako ih unosi. Pitanje je zašto je to tako. Također je zakonom propisana i nagrada za uspješno obavljane, odnosno sprečavanje unošenja nedozvoljenih stvari. Umjesto nagrade dobije se zahvalnica na papiru, no do jučer ni toga nije bilo pa možemo reći da je to neki napredak- kaže Jelenko te dodaje kako se Ministarstvo treba jasnije postaviti prema onima koje treba nagraditi, a i onima koji ne rade svoj posao, odnosno zloupotrebljavaju službu te takve  primjereno kazniti za primjer drugima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79