Policajac zadržao municiju iz skladišta: “Nabavio sam ga privatno za lov”

Ž. M. (44) nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu proglašen krivim zbog optužbi da je od 2011. do 2015. u Zagrebu kao policajac zadužen za preuzimanje i pohranjivanje opreme i streljiva za Upravu za posebne poslove sigurnosti (UPPS) preuzeo i zadržao streljivo namijenjeno njegovim kolegama.

Za pronevjeru sud mu je izrekao šest mjeseci zatvora, no kazna mu je zamijenjena uvjetnom osudom uz rok kušnje od dvije godine. Teretili su ga da je ukupno zadržao više od 750 komada streljiva različitog kalibra ukupne vrijednosti manje od 2000 kuna.

Riječ je o streljivu koje su pronašli prilikom pretrage njegova doma, a koje je, prema izdatnicama, Ž. M. preuzimao iz centralnog skladišta MUP-a. U svojoj obrani porekao je djelo.

Prilikom prvog ispitivanja tvrdio je da se radilo o streljivu koje je on pokupio za vježbu koja je bila odgođena.

– Nespretnim spletom okolnosti zaboravio sam ga vratiti u priručno skladište UPPS-a, dok sam ostatak streljiva omaškom pokupio u plastičnim vrećicama kad sam uzimao svoje osobne stvari s posla nakon što sam suspendiran – kazao je, a potom se na raspravi krajem studenog dopunio.

– Od svog streljiva jedino streljivo marke Geco bilo je službeno policijsko streljivo vlasništvo MUP-a, dok sam ostalo streljivo privatno nabavio za potrebe lova kojim se inače bavim – kazao je Ž. M. aludirajući na streljivo 9 mm Luger marke Geco, kojeg je kod njega pronađeno 50 komada.

– To sam streljivo držao na poslu u metalnoj kasi zajedno sa službenim pištoljem. Međutim, nakon što sam suspendiran, rekli su mi da moram pokupiti sve svoje stvari iz kancelarije te sam tad pokupio i to streljivo i odnio ga doma – uvjeravao je suca.

Sud takvoj njegovoj obrani nije povjerovao osobito jer nije predočio nijedan račun kojim bi dokazao da je kupio streljivo kako tvrdi.

Optužnica ga je teretila i da je iz centralnog skladišta MUP-a preuzeo i zadržao za sebe 242 para niskih cipela, kao i da je pronevjerio ukupno 310 rola foto papira različitih dimenzija i 13 kutija kemijske tvari koja se koriste za izradu fotografija, no tih je optužbi oslobođen prenosi 24Sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79