Policajce napali 40 puta: Moguća kazna i do 10 godina iza rešetaka!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je tokom prošle godine evidentiralo 40 napada na policajce.

Za ove napade zaprijećena kazna je i do 10 godina robije. Tokom 2020. dva policajca su teže povrijeđena, a 27 lakše.

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno iz MUP-a Srpske, 10 napada na policajce je zabilježeno tokom hapšenja, devet tokom kontrole i regulisanja saobraćaja, pet tokom uspostavljanja javnog reda i mira, itd. Uhapšeno je 38 napadača.

“Protiv 27 lica podneseni su izvještaji okružnim javnim tužilaštvima zbog počinjenih krivičnih djela. Od ukupnog broja izvršilaca napada na policijske službenike, evidentirana su četiri povratnika i tri maloljetnika u vršenju napada”, kaže za “Nezavisne” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, ističe da ovaj sindikat posebno brine činjenica da su među napadačima evidentirana i četiri povratnika i tri maloljetnika.

“Povratnici u napadu na policijske službenike su posljedica činjenice da su prilikom procesuiranja i sankcionisanja počinilaca izrečene minimalne kazne koje su propisane zakonima. Stav Sindikata je da je takva praksa nedopustiva i štetna kako za naše pripadnike, tako i za širu društvenu zajednicu”, istakla je Jondićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, napadi maloljetnika na policajce pokazuju da je u društvu uveliko stvoren ambijent da su napadi na policajce prihvatljivi i dozvoljeni.

“Istovremeno je i pokazatelj da su naše kolege, koje su meta napada prilikom izvršenja službenih radnji, ostale usamljene i bez adekvatne reakcije nadležnih državnih i pravosudnih institucija”, naglasila je Jondićeva.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da prilikom procesuiranja napadača treba da bude primijenjena rigoroznija kaznena politika.

Prema Krivičnom zakoniku Srpske, za napade na policajce propisane su novčane, ali i višegodišnje zatvorske kazne.

Recimo, ako je policajac zlostavljan ili povrijeđen ili mu je prijećeno oružjem, napadaču će biti određeno od jedne do pet godina robije. Ako je policajac tokom napada teško povrijeđen, nasilniku je zaprijećena kazna i do 10 godina zatvora.

Posljednji napad zabilježen je prije nekoliko dana, kada je policija u Prijedoru uhapsila Esnafa B. (48) iz Sanskog Mosta nakon što je, kako je objavljeno, u dva navrata automobilom udario policajce koji su ga pokušali zaustaviti te im slupao službeni automobil golf 7.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79