POLICAJCI I ŽELJEZNIČARI ZARATILI ZBOG MIGRANATA Rukavac migrantske rute skreće ka Banjaluci

Migranti već mjesecima vozom dolaze u Banjaluku, a policajci zaustavljaju i zadržavaju vozove i ne dozvoljavaju tim ljudima da izađu na stanici, mada to javnost ne zna, tvrde željezničari.

Drama, koja je medije zatalasala u ponedjeljak, kada su iz Bihaća u Banjaluku stigla 32 migranta, traje još od jula prošle godine, kaže za  Srpskainfo Dragan Peulić, otpravnik vozova.

– Od kada je, u julu, krenuo voz Bihać – Sarajevo preko Banjaluke, migratni pristižu u manjim grupama, a policajci na stanici dočekuju vozove i ne daju im da izađu. To nije u redu, oni su za nas putnici, kao i svi drugi: imaju karte i nisu učinili nikakav prekršaj – kaže Peulić.

“Boli me … za voz, zadržaću ga koliko hoću!”

Tvrdi da su policajci ponekad arogantni i da su jednom zadržali voz skoro sat vremena, pa je desetak revoltiranih putnika prekinulo putovanje.

– Kad sam rekao da to nije u redu, policajac mi je odgovorio: “Boli me neka stvar za voz, mogu ga držati ovdje koliko hoću” – navodi Peulić.

Mada su ove priče potvrdili i brojni putnici, iz Policijske uprave tvrde da to nije istina.

Nisu tačni navodi da policijski službenici ne dozvoljavaju migrantima ili izbjeglicama da napuste vozove – tvrdi portparolka Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

Dodaje da u posljednje vrijeme policija “naročitu pažnju” usmjerava „na željeznički saobraćaj, kao novi vid kretanja migranata“.

– Cilj je da se sagleda njihov broj, prati njihovo dalje kretanje i provjeri posjeduju li odgovarajuće isprave. Ukoliko migranti nemaju potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, oni se predaju Službi za poslove sa strancima, Terenski centar Banjaluka – precizira Markanovićeva.

Čamcem preko Save u EU

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Migranti se u manjim grupama po nekoliko dana zadržavaju u Banjaluci u okolini željezničke i autobuske stanice, spavajući po čekaonicama, dok ih policajaci ne “opomenu” da se ne smiju tu zadržavati.

Kako smo saznali u razgovoru s nekim od njih, pošto im na području Bihaća to nije pošlo za rukom, sada čekaju priliku da se u okolini Gradiške čamicima prebace preko Save u Hrvatsku i tako se dokopaju Evropske unije.

Poznavaoci prilika ocjenjuju da ovaj rukavac migrantske rute nije  ozbiljan bezbjednosni ni humanitarni izazov, ali da će vjerovatno potrajati i da se radi o migrantima koji nemaju mnogo novca, pa se odlučuju za jeftiniju varijantu ilegalnog ulaska u EU.

 

Aktivisti iz Banjaluke, koji su i ranije pomagali migrantima, noseći im hranu i odjeću u Bihać i Veliku Kladušu, i sada pokušavaju da im se nađu pri ruci. Rado bi ponudili tim ljudima prenoćište, ili prevoz do nekog skloništa, ali nisu sigurni da li je to u skladu sa zakonom.

– Još u decembru smo od institucije Ombudsmana BiH tražili da  nam rastumače kako ko treba da se ponaša prema migrantima, od građana do službenih lica. Odgovor još nismo dobili, ali su nam saopštili da rade na tome – kaže Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Dodaje da aktiviste interesuje i da li policajci, po zakonu, imaju pravo da zaustavljaju migrante na entitetskoj granici, te da ih izbacuju iz vozova i autobusa, ili zadržavaju u vozovima.

Ombudsman: Diskriminacija je zabranjena

Foto: Banjalučki centar za ljudska prava

Da li građanin, koji svojim autom poveze migranta, može biti u opasnosti da ga osumnjiče za krijumčarenje ili trgovinu ljudima?

Iz institucije Ombudsmana za sada ne daju precizan odgovor na ovo pitanje, ali kažu da je krivično djelo trgovine ljudima jasno zakonom definisano, te upozoravaju da neregularni migranti moraju biti zaštićeni od diskriminacije.

– Ova lica, kao ni bilo koje drugo lice koje se zatekne u BiH, ne smije biti žrtva bilo kojeg krivičnog djela, niti žrtva diskriminacije – navodi ombudsman Ljubinko Mitrović.

 

Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments