Policajci iz Hrvatske tvrde: To što nasilno vraćamo migrante je naređenje iz Zagreba

Nakon što je objavljen videosnimak na kojem se vidi da interventna policija u šumi na granici s Bosnom i Hercegovinom tuče migrante i nasilno ih tjera nazad, policajci koji učestvuju u ovakvim aktivnostima kazali su da im je tako naređeno.

Operacija vraćanja migranata ima svoj kodni naziv “Koridor” i uobičajena je praksa u kojoj učestvuju pripadnici interventne policije zajedno s dodatnim jedinicama hrvatske policije koja bolje poznaje teren.

Naredbe, prema riječima policajaca koji su se obratili Spiegelu, dolaze iz Zagreba, pod zapovjedništvom visokih policijskih funkcionera i u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova RH i odnose se na nasilno vraćanje migranata (pushback) nazad u Bosnu i Hercegoinu. Uprkos tome, ministar policije Davor Božinović tvrdi da ne postoje upute za korištenje sile.

Goran Novak, koji je dio operacije Koridor, kaže da njegova jedinica redovno koristi fizičku silu protiv tražioca azila te je ispričao kako funkcioniše postupanje s migrantima.
“Kad zateknemo migrante u šumi, oni obično u strahu legnu na zemlju. Jedan od policajaca iz moje jedinice često prolazi pored njih i pendrekom im lupa po nogama. Naravno da su pushbackovi nezakoniti, to svi znamo, ali takve su naredbe”, kaže on, a drugi je potvrdio njegovu priču: “Redovno koristimo fizičku silu, migranti legnu pa ih kolega udara po nogama”.

Nakon batina policajci čekaju naredbe koje dolaze iz sjedišta u Zagrebu, a odnose se na to da li će provesti pushback i ilegalno vratiti migrante u BiH.

“Službeno nema naredbe u smislu da ju je MUP službeno objavio. Međutim, interno postoji naredba da migranti koji se zateknu na području Hrvatske moraju biti vraćeni preko ‘zelene granice’. Stoga policajci nisu ništa krivi. Tako im je naređeno. Obaveza im je izvršavati naredbe. Rade sve što policija radi u takvim slučajevima i po naredbi svojih nadređenih. Sve dolazi iz MUP-a. A možete vidjeti i sami, prema brojnim pogreškama koje se ne procesuiraju, čini se da se radi o zataškavanju”, poručio je novinarki izvor iz MUP-a koji je želio ostati anoniman.

Policajci su medijima ispričali i da za ovakve specijalne operacije dobijaju novčane bonuse koji obično iznose i nekoliko stotina eura mjesečno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79