Policajci izlaze na proteste?

Može se mijenjati zakon kojim će se način obračuna penzije izjednačiti s propisima namijenjenim policajcima u FBiH, ističe Krnjić

Nijedna državna ni entitetska institucija u ovom trenutku ne žele da riješe problem policijskih službenika zaposlenih u agencijama na državnom nivou, a koji se odnose na ostvarivanje prava i obračuna visine penzije. Konkretno, Savez sindikata policijskih organa u BiH, u dopisu upućenom na adrese nekoliko državnih i entitetskih institucija, traži da se otkloni diskriminacija te da se policijskim službenicima zaposlenim u državnim agencijama sa prebivalištem u FBiH izjednače prava sa njihovim kolegama zaposlenim u Federalnoj upravi policije i u kantonima.

Promjena zakona

Vlada FBiH se na jučerašnjoj sjednici ogradila o ovom pitanju i lopticu prebacila na državu. Na sjednici nije prihvaćena inicijativa da Vlada donese uredbu kojom bi bila izjednačena prava za penzionisanje policijskih službenika na nivou BiH s pravima njihovih kolega na nivou FBiH i kantona. Obrazloženo je to time da se ovo pitanje ne može uređivati uredbom niti FBiH može uređivati pitanja iz nadležnosti države. Država opet smatra da je problem u zakonima entiteta, što se vidi iz odgovora koji je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uputio jučer Savezu sindikata policijskih organa u BiH.

– Kako se na policijske službenike zaposlene u policijskim organima na nivou BiH primjenjuju entitetski propisi, kojima je regulisana oblast penzionisanja, to je potrebno mijenjati entitetske zakone o PIO/MIO, a što je sasvim druga oblast i nije pod jurisdikcijom institucija BiH, navedeno je u Mektićevom odgovoru.

Razočarani i ogorčeni zbog nebrige institucija, policajci ne isključuju ni mogućnost izlaska na proteste.

– Organi Saveza sindikata će na sljedećoj sjednici Upravnog odbora razmatrati daljnje aktivnosti. S obzirom na očitu diskriminaciju, razmotrit će se mogućnost da se pokrene postupak ocjene ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom FBiH. Nije isključeno ni organizovanje protesta ispred Vlade i Parlamenta FBiH, u kojima će nam podršku pružiti i kolege iz kantonalnih MUP-ova. Vlada je rekla da FBiH ne može uređivati prava iz nadležnosti institucija na nivou BiH, misleći na pravo na ostvarivanje penzije, pa mi nije jasno otkad je to pravo prešlo u nadležnost države, rekao je za Oslobođenje Edin Kahrimanović, predsjednik Skupštine saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Pri tome napominje da je ministar Mektić pokazao nezainteresovanost, tvrdeći da probleme treba rješavati kroz izmjene Zakona o PIO/MIO.

Isti status

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO, kaže za Oslobođenje da se ovo pitanje može riješiti na dva načina.

– Prvi je da se ide u izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH, što oni po automatizmu smatraju problematičnim zbog kompliciranosti izmjene zakona. Ili da FBiH promijeni zakon, kojim će način obračuna penzije izjednačiti na način kako je propisano za policajce u FBiH. Mislim da je to izvodljivo i nadam se da će biti uređeno tako da policajci dobiju isti status kao njihove kolege u FBiH, rekao je Krnjić.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS-a, rekao nam je da u Fondu nemaju primjedbe o ovom pitanju od ljudi uposlenih u državnim policijskim agencijama sa mjestom prebivališta u Srpskoj.

– Imamo entitetske propise koji regulišu ostvarivanje tih prava. Oni koji rade na državnom nivou, prijavljeni su u entitetskim fondovima i putem Fonda se vrši uplata, kaže Joksimović prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79