Policajci koji su pustili pijanog vozača, koji je kasnije ubio Alena Omerbašića, dobili po 22 mjeseca zatvora

Općinski sud u Kaknju donio je presudu kojom je suspendovane policajce iz Kaknja Amira Grahića i Edina Habibovića proglasio krivim za nesavjesni rad u službi te ih osudio na po 22 mjeseca zatvora, potvrđeno je za Oslobođenje u Sudu.

Njih je, prvobitno, isti sud oslobodio krivnje, ali je Kantonalni sud u Zenici, kao drugostepeni, ukinuo presudu i vratio je na ponovno odlučivanje.

Prema riječima Mirze Imamovića, portparola Općinskog suda u Kaknju, optužnenima je izrečena zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od pet godina. Oni su proglašeni krivim jer su 31. augusta 2019. sa platne rampe pustili vozača Kubat Jasmina koji je bio u pijanom stanju.

Amir Grahić i Edin Habibović

On je, kako je pokazao policijski izvještaj nakon nesreće, krećući se u suprotnom pravcu na autoputu Zenica – Sarajevo kod Kaknja, izazvao udes u kojem su poginuli on i muzičar Alen Omerbašić.

“K. J. se vozilom uputio prema naplatnim kućicama, na kojima je u više navrata bezuspješno pokušavao uzeti karticu za podizanje rampe i prolazak na autoput. Uvidjevši da K. J. nije u mogućnosti uzeti karticu i uključiti se na autoput usljed teškog alkoholisanog stanja, Grahić mu je prišao, uzeo karticu i dodao mu je, nakon čega se K. J. uputio prema autoputu A1 i prošao kroz zabranu, tj. suprotan smjer. K. J. nije mogao upravljati svojim voljnim niti motoričkim sposobnostima i tom prilikom je došlo do direktnog sudara u kojem su poginuli K. J. i Omerbašić”, stoji u optužnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79