Policajci MUP-a KS kažnjeni za težu povredu dužnosti

Disciplinski postupak protiv dvojice policajaca MUP-a Kantona Sarajevo, za koje je unutrašnjom istragom utvrđeno da postoje osnovi sumnje da su prilikom hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević počinili težu povredu službene dužnosti, konačno je završen.

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

– Oni su kažnjeni za teže povrede službene dužnosti. Izrečena im je novčana sankcija, odnosno bit će im umanjen određeni postotak od plaće. Međutim, to još nije pravosnažno i oni imaju pravo na žalbu – kazao je Hadžiabdić.

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, nakon što je Ahmetašević u martu ove godine privedena jer je narušila javni red i mir, a zatim prema zvaničnim informacijama iz policije, nastavila sa činjenjem prekršaja, ignorišući upozorenje policajaca.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje. Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahmetašević, oni nisu suspendovani jer za to nema zakonskog osnova.

Manipulativni prostor

Rok da se provede cjelokupna procedura disciplinskog postupka je maksimalno 13 mjeseci.

Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini KS, kazao je kako je u ovom slučaju disciplinski postupak mogao potrajati mnogo kraće jer je bilo dovoljno dokaza, te da je sramotno da je za disciplinski postupak predviđeno trajanje do 13 mjeseci.

– To je vrlo zabrinjavajuće jer je upravo u takvim situacijama ostavljeno previše manipulativnog prostora. Ja ne znam zašto je to tako, ali treba poraditi na zakonskim rješenjima i skratiti taj rok. Besmislica je da to toliko traje. Vjerovatno je cilj zakonodavca bio da razvodni takve slučajeve. Ako radimo neke zakone koji su, rekao bih, manje važni i ne tiču se toliko ljudskog dostojanstva i časti građana, te ih donosimo po hitnom i skraćenom postupku, može se skratiti i taj period – istakao je.

Dodao je kako je to kompromitirajuće i za zakonodavca jer na neki način ispada nesposoban da uradi taj dio posla, te tako pothranjuje nerad institucija koje se time bave.

– Šta treba da se tako epohalno uradi za 13 mjeseci? U ovom konkretnom slučaju je sve očigledno, jasno i može se operativno uraditi. To pothranjuje nerad tijela, komisija i tako dalje upravo tim vremenskim periodom u kojem treba riješiti takav slučaj – zaključio je Marić.

Razdvojiti policajce i građane

Prema riječima Damira Nikšića, zastupnika u Skupštini KS, što se tiče odnosa i ponašanja prema građanima, disciplinski postupci u takvim slučajevima trebali bi se rješavati ekspeditivnije.

– Ispade da se čeka da javnost zaboravi. Ako se, naprimjer, radi o nekom unutrašnjem disciplinskom postpku u smislu da policajac nije poslušao svog nadređenog, pa to treba istraživati i dokazivati, uredu. Ali ako se tiče nečega što ima odnose s javnošću, to onda treba razdvojiti. Ja bih razdvojio disciplinski postupak koji se tiče odnosa prema građanima i disciplinski postupak u odnosu “unutra”, u samom komandnom lancu – kazao je.

Naš sagovornik je naglasio da bi to, ipak, zbog javnosti trebalo da se dešava brže.

– Znate kako je: mušterija je uvijek upravu. Znači, uvijek treba reagovati da su građani upravu, a onda istraživati i ići dalje, a ne istraživati i reći ko je bio upravu. Na kraju krajeva, bitno je da javnost dobije svoju satisfakciju i to bi trebala biti politika policije i njihovog odnosa s javnošću. Ja imam problem i sa time što je Sindikat policije preglasan, a imamo odnose s javnošću i onog ko treba da ima odnose s javnošću – zaključio je Nikšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79