Policajci SBK-a pretukli RVI-ja?

Policajci SBK-a pretukli RVI-ja?


Šezdesetogodišnji Zagrepčanin Mladen Ćorić, ratni vojni invalid sa dijagnozom PTSP-a, obratio se redakciji Oslobođenja tvrdeći da je 1. januara prošle godine brutalno pretučen u Kiseljaku. To su, kako navodi, uradili policajci MUP-a SBK-a koji ovaj slučaj godinu zataškavaju.

Povrede

– Nanijeli su mi teške povrede. Pokušali su zataškati slučaj. Nudili su mi da zaboravim to što se desilo. Kada sam odbio i prijavio slučaj Unutrašnjoj kontroli MUP-a SBK-a, podnijeli su prijavu protiv mene zbog fizičkog napada na policajce, a sebe su pokušali napraviti žrtvama, govori Ćorić i pokazuje fotografije na kojima se vide teške povrede.

Navodi da dva puta godišnje dođe u rodno mjesto, u Lepenicu kod Kiseljaka.

– Tako sam i tada došao u BiH sa namjerom da proslavim Novu godinu. Prvog januara nešto prije tri sata krenuo sam automobilom iz Lepenice u Kiseljak da čestitam Novu godinu prijatelju. Zaustavila me policijska patrola pitavši me da li sam šta popio. Odgovorio sam potvrdno, jer sam zaista popio pet bambusa. Pristao sam da dva puta pušem u balon. Na aparatu je pokazalo nula. Da li se aparat smrznuo ili je to što sam popio bilo nedovoljno da pokaže, ne znam. Rekli su mi ljutito da me vode u PS da mi izvade krv. Rekao sam im da je moje pravo da to odbijem jer aparat ništa ne pokazuje. Jedan od policajaca, za kojeg vjerujem da je bio u pripitom stanju, prišao mi je, uhvatio me za vilicu… Promrmljao je: “Ti nam se odupireš” i preko radioveze pozvao u pomoć kolege, priča Ćorić.

Ćorić tvrdi da je brutalno pretučen bez razloga

Dodaje da su ubrzo vozilima došle još dvije patrole, kazavši mu da je uhapšen, te da stavi ruke na leđa.

– Bez pogovora sam to i uradio. Policajac čije ime jedino znam, Josip, udario me je koljenom u rebra. Pao sam potrbuške na zemlju. Drugi policajac mi je stao nogom na glavu, a ostali su prišli i počeli me šutati nogama po tijelu. Tukli su me tako tri-četiri minute. Govorili su mi: “Šta glumiš ti ovdje nama? Došao si iz Hrvatske i misliš da si pametan?!” Potom su me strpali u auto i odvezli u PS Kiseljak. Odatle su me odveli u Dom zdravlja da mi se izvadi krv, a onda su me vratili u stanicu i strpali u ćeliju, pojašnjava Ćorić i dodaje da je tražio liječničku pomoć, na šta mu je rečeno da zaboravi.

– Sutradan su došla tri inspektora i ispitala me. Imao sam bolove i bio sam sav natečen. Ipak sam izdržao ispitivanje. Kad su mi dali papir da potpišem, vidio sam da ništa nije onako kako sam im govorio. Rekli su mi: “Ćoriću, bilo bi najbolje da se ovo zaboravi. Šta je bilo, bilo je. Život ide dalje”. Još su mi rekli da dođem u petak “da se dogovorimo”. Otišao sam kući, a kasnije i u Sarajevo u Hitnu pomoć. Rekli su da nema vidljivih lomova, ali pošto sam sav natečen, savjetovali su me da odem u bolnicu u Zagrebu da me snime i vide da se nije šta potkralo. U Zagrebu mi je rečeno da su mi osmo i deveto rebro slomljeni, da su jetra i slezena natečene, naglašava Ćorić. Slučaj je prijavio 6. januara prošle godine Unutarnjoj kontroli MUP-a SBK-a.

Odbačena prijava

Iz Službe za informisanje MUP-a SBK/KSB-a nam je rečeno da su uvidom u službenu evidenciju utvrdili da je “M. Ć. iz Kiseljaka 6. 1. 2019. Odsjeku za unutrašnju kontrolu podnio predstavku protiv policijskih službenika”. O predmetnoj predstavci je odlučivao Ured za pritužbe javnosti MUP-a SBK/KSB-a, koji je donio odluku da nema osnove da se provodi interni postupak i da se predstavka imenovanog odbaci.

Iz MUP-a su pojasnili da je “imenovani sankcionisan zbog prekršaja u saobraćaju, vožnje pod utjecajem alkohola, kao i da će protiv njega Kantonalnom tužilaštvu Travnik nakon poduzetih radnji dokazivanja biti podnesen izvještaj zbog učinjenja krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija