Policajci u BiH pričaju: Umjesto u izolaciji, on na kafi… Nekima je glupo nositi masku, a mladi čak počnu bježati!

Bilo je prema ličnim ubjeđenjima izgovora da maske ne pomažu, da je to glupost, da su oni zdravi. Neki su znali da vade maske iz džepova kad ih sretnemo. Neki su svoje nenošenje maski pravdali kako je sasvim dovoljno to što drže socijalnu distancu, priča Miljić

Hvatanje zaraženih koronavirusom po gradu, potraga za osobama koje su trebale biti u izolaciji, a oni na kafi, ubjeđivanje s ljudima da nose zaštitne maske radi sebe i drugih, samo su neke od stuacija sa kojima su se susretali policajci i komunalni policajci u našoj zemlji otkako se pojavio koronavirus, piše Faktor.ba.

Bilo je, kako kažu, i komičnih ali i ozbiljnih situacija.

– Jedan od naših zadataka je obilazak osoba u izolaciji. Tako smo nedavno imali situaciju da na adresi ne zateknemo mladića koji je morao biti u izolaciji. Njegova majka nam je rekla kako se izolovao na vikendici. Mi se odmah uputimo na tu adresu, tamo ga nema. Vratimo se ponovo do porodične kuću, kad tamo on izlazi iz vozila, a majka ga pita s kim je bio na kafi. Ne možete da vjerujete – ispričao je jedan od sarajevskih policajaca.

Dnevno imamo oko 400 obilazaka izolacija

Podsjetit ćemo da su sarajevski policajci morali priteći upomoć i kada je iz Izolatorija na Podhrastovima u aprilu pobjegao stranac zaražen koronavirusom. Lociran je u Starom Gradu i kada je vozilom hitne pomoći uz pratnju policije bio na putu prema Podhrastovima, na jednom od semafora je ponovo pokušao pobjeći. Policija ga je spriječila.

Hasan Hodžić, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona nam je kazao kako policajci u ovom kantonu imaju dnevno nekoliko stotina obilazaka osoba kojima su izrečene mjere izolacije zbog Covid-19.

– Negdje oko 400 obilazaka bude dnevno, to varira svakog dana. Za prošli vikend nisu bila evidentirana kršenja izolacije. Pretpostavljamo da ima raznih situacija na terenu. Mi na kantonu sarađujemo sa epidemiološkom službom i mogu kazati da je ta saradnja dobra. Problemčića ima, ali nekih većih za sada nema. U kantonima sa većim brojem stanovnika kao što je Sarajevski veća događanja nisu neuobičajena – govori za Faktor Hodžić.

U manjem bh. entitetu Republika Srpska osobe u izolaciji obilaze komunalni policajci, dok su za slučajeve bijega iz bolnica zaraženih koronavirusom zaduženi policajci. Tako su prisjećanja radi, u martu policajci morali reagirati kada su sa Klinike za infektivne bolesti u Banjoj Luci pobjegli majka i sin zaraženi koronavirusom nezadovoljni bolničkim tretmanom. Pronađeni su u porodičnom stanu, a ispred kojeg je kasnije policija dežurala kako ponovo ne bi bježali.

Mladi pobjegnu i šta ćete, ne možete trčati za njima

Petar Miljić, komunalni policajac, koordinator Komunalne policije Banja Luka je kazao da je tokom obilaska osoba u izolaciji bilo ispada, ali ne u većem broju da bi to predstavljalo neki obimniji problem, barem kada je riječ o osobama koje su pozitivne na Covid-19.

– U startu je to kod nas bilo organizirano tako da osobe koje su bile pozitivne, smještane su u poseban karantin. Događalo se da na adresama ne zatičemo one koji su morale biti u izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Onda su takvi znali biti smješteni u, ne mogu reći kažnjenički, već drugi karantin. Bilo je privođenja. Za kršenje mjera izolacije kažnjeno je šest osoba, a kazna za fizička lica je 1.000 KM. Više je bilo kažnjavanja zbog nenošenja maski, a tu su kazne oko 100 KM. Ljudi su imali razna objašnjenja zašto im ne trebaju maske – priča Miljić.

Kaže da je to neka šira priča.

– Bilo je prema ličnim ubjeđenjima izgovora da maske ne pomažu, da je to glupost, da su oni zdravi. Neki su znali da vade maske iz džepova kad ih sretnemo. Neki su svoje nenošenje maski pravdali kako je sasvim dovoljno to što drže socijalnu distancu… Ma to je išlo od bezobrazluka do nekih naivnih objašenjenja. Dešavalo se kod mladih da pobjegnu kad nas vide i onda ih ne možete ni kontrolisati, šta ćete ne možete trčati za njima – ispričao je za Faktor Miljić.

Dodaje da je kada se sve sabere, zadovoljan ponašanjem građana.

Ne može poslati tetku na vrata

– Danas imamo jedan da tako kažem talas svijesti u kome građani ne dozvoljavaju da u gradski prijevoz ulaze oni bez maske. Mislim da su apelovanja urodila plodom. Nama će problem jedino predstavljati početak školske godine, redovnih linija će biti više – govori Miljić.

Upitali smo da li imaju strah od zaraze.

– Mi se moramo pojaviti na adresi i utvrditi identitet, ali radimo na način da se zaštitimo. Veći dio posla je rađen pod kompletnom zaštitnom opremom, u kombinezonima, maskama, u rukavicama moramo uzeti dokumente, provjeriti o kome se radi. Od velike pomoći je bila varijanta da imamo brojeve telefona od ljudi, a to znači dođete pred vrata i on ne može poslati tetku da izađe, izaći će on. I sada nosimo zaštitna odijela, maske su u svakom slučaju obavezne. Uradili smo neki trijažni šator za dezinfekciju ispred svojih prostorija u smislu postupanja nakon dolaska sa terena, svakodnevna dezinfekcija vozila je obavezna. Hvala Bogu još uvijek nismo imali nijednog u službi da je bio sa simptomima – ispričao je Miljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79