Policija još traga za osobom koja je postavila eksploziv s daljinskim upravljačem u bašti nargila bara

Sarajevska policija još radi na pronalasku osobe koja je 11. aprila postavila eksplozivnu napravu u bašti nargila bara “Fatih” u Ustaničkoj ulici na Ilidži. Kako bi je deaktivirali, policajci su evakuirali kompletnu zgradu. Još nije zvanično saopćeno o kojoj napravi je riječ te kolika je njena razorna moć.

Avaz” je došao je u posjed fotografija naprave koja je bila postavljena u baštu nargila bara, a koja je predmet istrage. Osim eksploziva, pronađen je daljinski upravljač.

Pljačke i obračuni

Ovaj događaj uznemirio je građane Sarajeva, kao i pucnjava u sarajevskom naselju Hrasno u kojoj su dvije osobe ranjene, a za šta je osumnjičen Amir Brbović, kojem je određen pritvor.

Pljačke benzinskih pumpi i trgovina, obračuni kriminalaca, ali i migranata sve su češći u bh. prijestonici. Je li došlo do pogoršanja sigurnosne situacije, pitali smo Mirzu Hadžiabdića, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

– Prema podacima kojima mi raspolažemo i uvjetima u kojima radimo i djelujemo, a i prema svim pokazateljima, možemo reći da nema razloga za zabrinutost. Policija odgovara na sve sigurnosne izazove s kojima se susreće, a koji su u nadležnosti policije Kantona Sarajevo – kaže Hadžiabdić.

On dodaje da policijski službenici Uprave policije i Uprava policije MUP-a KS, u okviru svojih nadležnosti, poduzimaju mjere s ciljem osiguranja što povoljnijeg sigurnosnog ambijenta za građane i posjetioce.

– Treba imati na umu da policija Kantona Sarajevo djeluje u vrlo specifičnim uvjetima rada koji, između ostalog, podrazumijevaju rad u vrijeme pandemijske i migrantske krize, ali i rad u momentu kada nam nedostaje vrlo značajan broj policijskih službenika. U skladu s važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, sistematizirano je 1.991 radno mjesto, od toga je 1.729 policijskih službenika, a trenutno nedostaje 347 policijskih službenika. Neadekvatna kadrovska popunjenost, zatim uvjeti pandemijske i migrantske krize usložnjavaju rad, ali u svakom slučaju policija Kantona Sarajevo je odgovorila na sve izazove – ističe portparol Mirza Hadžiabdić.

Sigurnosni izazovi

On navodi da se ne može reći da je posljednjim dešavanjima poljuljana sigurnosna situacija u Sarajevu.

– Policija je odreagirala u skladu sa zakonom i propisanim dužnostima na svaku incidentnu situaciju u sigurnosnom smislu i poduzela odgovarajuće mjere i radnje s ciljem identifikacije i pronalaska osobe koje se dovode u vezu s tim dešavanjima, pa je tako i rasvijetljen ovaj posljednji slučaj u Hrasnom. Kad je u pitanju postavljanje nepoznate naprave na Ilidži, radi se na tome. Policija je u svakom slučaju spremna, sposobna i odgovora svim sigurnosnim izazovima na području Kantona Sarajevo, što znači da je građanima i posjetiocima na raspolaganju svih 24 sata – kaže Hadžiabdić.

Ubistva iz 2020. godine su rasvijetljena i u ovom momentu MUP Kantona Sarajevo potražuje Sašu Goluba, koji se sumnjiči za ubistvo Nedžiba Spahića, te migranta Hananija Benazija, osumnjičenog za učešće u ubistvu Jasmina Berovića.

Smanjen broj razbojništava

U 2020. godini registrirana su 333 razbojništva na području Kantona Sarajevo, što je za 45 ili 11,9 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Tokom 2020. godine za krivično djelo razbojništvo prijavljene su 122 osobe, od kojih je 87 ili 71,3 posto povratnika u vršenju ovog krivičnog djela. Za prva dva mjeseca ove godine evidentirano je 59 razbojništava, što je za 8 ili za 11,8 posto manje u odnosu na januar i februar prošle godine.

Razbojništva i krađe izvršene na naročito drzak i opasan način su nešto što, kako kaže Hadžiabdić, kod građana izaziva pažnju i direktno utječe na njihovu imovinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79