Policija na nogama zbog Srebrenice

Bezbjednosne agencije u BiH uveliko se pripremaju za obezbjeđivanje obilježavanja 26. godišnjice zločina u Srebrenici 11. jula te uvjeravaju da rade sve što je potrebno kako bi ovaj događaj protekao bez problema, uprkos najavama o mogućem incidentu.

Pojedini mediji tvrde da je aspekt bezbjednosti ove godine podignut na do sada najviši nivo, mada zvanične potvrde za to nema.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je Operativni štab MUP-a Srpske “Srebrenica 2021” informaciju o mogućem bezbjednosnom ugrožavanju “Marša mira” razmijenio sa svim policijskim agencijama u BiH.

“MUP Republike Srpske preduzima sve neophodne mjere i radnje kako bi sve proteklo mirno i bez incidenata”, rekla je za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske.

Osim toga, s ciljem bezbjednosti komemorativnog skupa u Potočarima, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je Naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na više putnih pravaca.

“Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice, za 8, 9, 10. i 11. juli neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija”, naveli su iz MUP-a Srpske.

I to nije sve – lovci u Srebrenici, ali i još nekoliko lokalnih zajednica, odlukom resornog ministarstva, moraće da odlože oružje nekoliko dana prije i poslije, kao i na sam dan obilježavanja godišnjice zločina u Srebrenici.

“Mi smo dobili te dokumente i obustava lova u trajanju od nekoliko dana odnosi se na više lokalnih zajednica, odnosno, pored Srebrenice, i na Zvornik, Bratunac, Osmake, Šekoviće i tako dalje. Lovci će se toga pridržavati, a mi smo svakako završili lovnu sezonu”, rekao je za “Nezavisne novine” Miroljub Cvjetinović, sekretar Lovačkog udruženja “Javor” Srebrenica.

Kako teku pripreme obilježavanja zločina u Srebrenici, pokušali smo juče saznati i od Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ali u tome nismo uspjeli. Pitanja je zatražio mailom, nakon čega odgovore nismo dobili.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH saopštila je ranije da je formirala Operativni štab akcije “Srebrenica 2021” povodom vanrednog obezbjeđivanja obilježavanja tog događaja.

Pored pripadnika Direkcije, u radu Štaba učestvuju i pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, EUFOR-a, MUP-a Srpske, Federalne uprave policije i nadležnih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

“Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u saradnji sa svim partnerskim agencijama za sprovođenje zakona, sprovode mjere i radnje planiranom dinamikom te rade na prikupljanju bezbjednosno interesantnih informacija neophodnih za adekvatno planiranje ljudskih i materijalno-tehničkih resursa s ciljem stvaranja preduslova za nesmetano održavanje tog skupa”, naveli su iz Direkcije.

BHRT je, inače, u srijedu objavio dokument za koji tvrdi da je njime MUP RS informisao bezbjednosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata.

“Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebalo da insceniraju incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi zbog presude generalu Ratku Mladiću i rušenja objekta Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika, a sa ciljem optuživanja vlasti i MUP-a RS te izazivanja primjene bonskih ovlaštenja visokog predstavnika za BiH na institucije i funkcionere iz RS”, navodi se u tom dokumentu.

Dodaje se da je Štab akcije “Srebrenica 2021” zaprimio i krim-obavještajni izvještaj u kojem se navodi da se ove godine “sprema incident od strane Bošnjaka prilikom obilježavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici”.

Podsjetimo, 11. jula se navršava šest godina kako je u Potočarima, kod Srebrenice, kamenovan tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, što su zabilježili objektivi brojnih kamera, ali i dalje nema pravosudnog epiloga tog napada, koji je okvalifikovan kao pokušaj ubistva.

Dan žalosti u FBiH
Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj sjednici u Mostaru, 11. juli proglasila danom žalosti u FBiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije. Na taj dan ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79