Policija osujetila plan: Uhapšeni zbog 56 kilograma kokaina u bananama

USKOK je nakon sprovedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Olivera Čokare (47), Anđela Oršulića (35) i Gorana Bebića (41) zbog krijumčarenja 56 kilograma kokaina iz Ekvadora preko luke Ploče, piše Index.hr.

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete osumnjičenih, izvijestilo da se Čokara, Oršulić i Bebić terete da su se od marta 2020. do 6. marta ove godine povezali s nepoznatom osobom iz Ekvadora te jednim kupcem radi krijumčarenja kokaina iz Ekvadora i njegove dalje preprodaje u Hrvatskoj.

USKOK je precizirao da je Čokara sa za sada nepoznatom osobom dogovorio kupoprodaju i preuzimanje kokaina, koji je nepoznata osoba iz Ekvadora sakrila u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedna firma preko luke Ploče iz Ekvadora uvezla banane.

Čokara se, dodaje tužilaštvo, radi preuzimanja kokaina odvezao iz Zagreba u Metković, gdje je kupio tri torbe, a potom u Opuzen, gdje se sastao s Oršulićem i Bebićem te im predao torbe namijenjene za prijevoz droge do kupca.

Prema tvrdnjama USKOK-a, Čokara je ostao u automobilu iz kojeg je putem radioveze nadzirao ulaz u prostor firme koja je uvozila banane kako niko ne bi prišao kontejneru, dok su Oršulić i Bebić pomoću bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi uzeli pakete kokaina i predali ih Čokari, koji ih je trebao predati kupcu.

U tome su ih zatekli policajci koji su od Oršulića oduzeli torbu sa 17 kilograma kokaina, dok su od Bebića oduzeli torbu s jednim kilogramom kokaina. Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba s 23 paketa, a u rashladnom uređaju 16 paketa s ukupno 38 kilograma kokaina, nadodao je USKOK. Tužilaštvo je u optužnici predložilo produženje istražnog zatvora protiv trojice optuženih.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79