Policija pokušala da zatvori lokale, spriječili okupljeni građani

Crnogorska policija pokušala je jutros (25. februar) u Tuzima da zatvori ugostiteljske objekte koji su otvoreni uprkos mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja. U tome su ih spriječili okupljeni građani.

Tim povodom predsjednik opštine Nik Đeljošaj izjavio je da propisane mjere za cilj imaju osvetu zbog nedavnog isticanje zastave Kosova povodom dana državnosti Kosova 17. februara, a ne sprječavanje širenja zaraze, piše Slobodna Evropa.

Nakon Điljošajevih izjava nadležno Tužilaštvo je najavilo “formiranje predmeta”.

Institut za javno zdravlje je juče uvrstilo Opštinu Tuzi među ostale lokalne samouprave u kojima se pooštravaju epidemiološke mjere. Jedna od mjera je i potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Tvrdnje predsjednika opštine Tuzi

Tome su se usprotivili predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i okupljeni građani, koji su blokirali bulevar prema Podgorici, poručujući da se neće pomjeriti dok ne dođu premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, sa kojima želi da razgovara o najnovijim mjerama i blokadi Opštine.

Predsjednik Opštine Tuzi rekao je da su blokirali ulaz u grad kako bi „odbranili Ustav i spriječili diskriminaciju prema bilo kome u državi“.

„Ugostiteljski objekti u Tuzima rade. Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi sam tu Naredbu donio. U prvoj smo grupi koju je napravio Institut za javno zdravlje. Ali ovo je direktna osveta i premijera i predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića“, poručio je Đeljošaj u izjavi novinarima.

rema njegovim riječima, Podgorica dnevno bilježi 300 zaraženih dnevno a Tuzi po dvoje troje.

“Zatvaraju Tuzi da Podgoričani ne dolaze ovamo da piju kafu umjesto njima da zabrane. A ovo što pokušavaju da nas prepadnu policijom i Tužilaštvom su mehanizmi i možda negdje mogu da se sprovedu ali ovdje ne mogu”, naveo je on.

  Kabinet Mila Đukanovića: Još jedna Dodikova provokacija

Đeljošaj je optužio premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da sprovode odmazdu nad Tuzima:

“Ovo je odmazda Krivokapića i Abazovića jer sam ih prozvao što nisu čestitali dan državnosti Kosova. Čekamo premijera da objasni zašto smo diskriminisani.”

“Riječ je o diskriminaciji jer nijedna opština iz grupe jedan tabele Instituta za javno zdravlje nije zatvorena, samo Tuzi. Zbog odmazde premijera i vicepremijera prema građanima Tuzi. Osveta zbog isticanja zastave. Iako znamo da to rade zbog toga, mi ih pozivamo da razgovaramo. Neka izađu pred narod i objasne zašto su diskriminisani. Evo čekamo ih”, kazao je Đeljošaj misleći na događaj u kome je istakao zastave Kosova i Albanije na Dan državnosti Kosova 17. februara.

Tuzi su inače opština sa većinskim albanskim stanovništvom, i nalaze se na deset kilometara od glavnog grada Podgorice.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79