Policija poslala apel vlasnicima oružja: “Mole se vlasnici oružja provjere da li je ono nenapunjeno”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije apelovalo je danas na sve vlasnike da oružje drže savjesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, a posebno djeci.

MUP je apelovalo i da vlasnici oružja provjere da li je ono nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje, učine nedostupnim drugim osobama, posebno djeci.

U saopštenju se navodi da će MUP u narednom periodu preduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima, tj. razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavjesno, tako da može doći u posjed neovlaštenih osoba i ugroziti sigurnost ljudi, oružje će biti oduzeto i podnijet će se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79