Policija poslala upozorenje građanima: Na šaltere dolazite samo ako vam je jako hitno!

????????????????????????????????????

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da zbog smanjenja rizika od zaraze koronavirusom samo u slučaju neodgodive potrebe za žurnim rješavanjem nekih od upravnih poslova dolaze na šaltere policijskih uprava i postaja.

Podsjećaju da je važenje osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te oružnih listova kojima je rok istekao nakon što je 11. marta proglašena epidemija koronavirusa produženo za cijelo vrijeme trajanja epidemije, a najviše 30 dana nakon proglašenja kraja epidemije.

Također, pojedine radnje koje su građani dužni učiniti u određenom roku vezano za vozila, poput odjave vozila koje privremeno ili trajno neće koristiti ili obavljanja izvanrednog nadzornog pregleda, čiji krajnji rok poduzimanja je bio počevši od 11. marta, mogu poduzeti najduže 30 dana od dana prestanka epidemije.

Neke policijske uprave imaju novi način primanja stranaka

Isto se odnosi i na podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista za nabavljeno oružje, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja.
Ilustracija

MUP podsjeća također na mogućnost predaje pojedinih zahtjeva upravnim poslovima putem e-Usluga koje uključuju predaju zahtjeva za pasoš, vozačku dozvolu, prijavu boravišta, davanja suglasnosti u određenim upravnim postupcima, poput suglasnosti stanodavca za prijavu prebivališta, suglasnost roditelja za izradu osobne iskaznice ili pasoša djeteta, piše Hina.

U cilju smanjenja rizika od zaraze i širenja epidemije pojedine policijske uprave promijenile su način rada zaprimanja stranaka tako da je potrebna najava i dogovaranje termina dolaska telefonom ili elektronskom poštom ili je promijenjeno radno vrijeme upravnih poslova, podsjeća MUP koji je na svojim internetskim stranicama objavio informacije o načinu rada upravnih poslova svih policijskih uprava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79