Policija privela maloljetnog Džafera. Sud mu odredio 30 dana pritvora, Sadžak se digao na noge

Maloljetnom Džafera Etemoviću iz Brodareva, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu određen je pritvor u trajanju od mjesec dana.

Maloljetni Etemović je optužen da je na nacionalnoj osnovi napao i polomio nos maloljetnom P. Budrakoviću koji je prethodno, na jednoj privatnoj proslavi u Prijepolju, pjevao “pucaj u džamije”.

Zanimljivo je da je država, kada je u pitanju Bošnjak, pokazala svoju ekspresnu ažurnost. U isto vrijeme, lica koja su pozivala na pucanje u muslimanske vjerske objekte su na slobodi i slobodno se šetaju Prijepoljem.

Ono što je indikativno jeste da je Samir Tandir jučer izdao saopćenje u ime svog Bošnjačko srpskog saveza u kojem je faktički tražio hapšenje bošnjačkih dječaka.

“Pozivamo nadležne organe da hitno preduzmu sve neophodne mjere kako bi se utvrdili krivci za ovaj napad i pravda zadovoljila”, navodi se, između ostalog, u saopćenju BOSS-a.

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, snažno osuđuje odluku Višeg suda u Užicu da pritvori maloljetnog Džafera Etemovića zbog optužbi za teške tjelesne povrede i izazivanje nacionalne i rasne mržnje. Sud je pritvor obrazložio mogućnošću ometanja postupka i uticaja na svjedoke, iako nisu pruženi konkretni argumenti za tu odluku. Etemović nikada prije nije bio krivično ili prekršajno sankcionisan, te nema opasnosti od ozbiljnih zločina.

Zukorlić ističe da selektivna pravda može samo pogoršati situaciju te zahtijeva odmah oslobađanje maloljetnog Etemovića.

Kompletna objava Zukorlića:
OSLOBODITI MALOLJETNOG ETEMOVIĆA IZ PRITVORA!
Oštro osuđujem odluku Višeg suda u Užicu, sudija za maloljetnike, zbog određivanja pritvora maloljetnom Džaferu Etemoviću protiv kojeg se vodi postupak za teške tjelesne povrede i navodnog izazivanja nacionalne i rasne mržnje, pod obrazloženjem da bi mogao da ometa postupak i utiče na svjedoke.

Skandalozno je da je odluka donijeta bez ikakvih navedenih argumenata na koji način bi to maloljetnik mogao da izvede navedeno! Još uvijek vještaci nisu utvrdili da li je riječ o teškim tjelesnim povredama!

Maloljetni Etemović nije nikada ranije krivično ni prekršajno sankcionisan, niti postoji opasnost da bi izvršio djela poput ubistva, niti je tužilaštvu postupilo u skladu sa zakonom da maloljetno lice smjesti u drugu porodicu, i ovaj slučaj može negativno psihički da utiče na maloljetno lice, što je preduslov da bi se odredio pritvor maloljetniku!

Neprihvatljivo nam je nasilje u bilo kojoj vrsti, ni pjevanja zločinačkih pjesama, ni nasilje s bilo koje strane, ali selektivna pravda u svjetlu ‘Era i kadije’ može samo pogoršati stanje!
Osloboditi mladog Etemovića odmah!

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79